Capital: Ce efort presupune un rezultat de 10 la bac? 

Iuliana: Din punctul meu de vedere, nu am depus nici un efort deosebit pentru a obține media 10 la bacalaureat. Am muncit constant pe parcursul celor 4 ani de liceu și acest lucru m-a ajutat foarte mult. 
  
Capital: Ai făcut meditații? La câte obiecte? 
  
Iuliana: În ultimul an de liceu am ales să fac meditații la matematică și la limba romană pentru a înțelege mai bine anumite noțiuni care îmi erau neclare, dar și pentru a aprofunda materia.  
  
Capital: Ai fost nevoit să renunți la anumite obiceiuri din viață de zi cu zi pentru a te pregăti pentru examene?  
  
Iuliana: În pregătirea mea pentru examenul de bacalaureat am reușit să îmbin în mod armonios orele de studiu cu cele petrecute cu prietenii. Am valorificat la maxim orele de la scoală și cred că și acest aspect a avut un rol definitoriu. 
  
Capital:  Ce materie te-a pus în dificultate dintre cele de la bac? 
Iuliana: Nu pot să spun că am întâmpinat dificultăți majore la materiile de bac, am învățat cu plăcere la toate. 
  
Capital:  Ce faci în timpul liber? 
Iuliana: În timpul liber îmi place să ies cu prietenii la plimbare,  urmăresc diferite seriale, ascult muzică, citesc, activități pe care le are orice adolescent. 
  
Capital:  Ce planuri de viitor ai? 
Iuliana: Pe termen scurt îmi doresc să întru la Facultatea de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, iar pe termen lung vreau să îmi construiesc o carieră în domeniul juridic.

 

Capital:  Te-ai gândit să faci facultatea în străinătate? Dacă ai ales deja o facultate în străinătate, care este și ce te-a determinat să alegi această universitate? 

Iuliana: Voi rămâne în țara pentru a-mi continuă studiile. 
  
Capital: Unde te vezi peste cinci ani? În România sau în străinătate? 

Iuliana: Peste 5 ani cred că voi fi tot în țara, cel mai probabil student masterand. 

Capital:  Ce părere ai despre sistemul de învățământ în România? 

Iuliana: Chiar dacă nu este un sistemt de învățământ desăvârșit și mai sunt lucruri de pus la punct, este totuși unul efficient, iar acest lucru se reflectă la fiecare sfârșit de an școlar, atât prin rezultatele de la examenele naționale, cât și prin cele de la olimpiadele naționale și internaționale. 

Capital:  Dacă ar fi să schimbi ceva în sistemul de învățământ, ce ai schimbă? 

Iuliana: În primul rând, aș propune micșorarea numărului de elevi dintr-o clasă. 20 de elevi pe clasă este un număr rezonabil, care le permite profesorilor să se ocupe îndeaproape de fiecare elev în parte, pentru a-l ajuta să obțină rezultate cât mai bune. În al doilea rând, aș îmbunătăți condițiile din școli:acces la internet, laptop și videoproiector în fiecare clasă pentru a se putea susține lecții interactive. 

Capital: Care este job-ul pe care ți l-ai dori să îl ai pe viitor? 

Iuliana:  Îmi doresc să devin magistrat și sper să reușesc să îmi îndeplinesc acest vis. 

  
Capital:  Ce sfaturi le oferi viitorilor elevi de clasa a 12-a? 

Iuliana: Liceenilor care au terminat acum clasa a 11-a și urmează să pășească din toamnă în anul terminal al ciclului liceal le urez multă putere de muncă, să fie cât mai ambițioși, să ceară mereu mai mult de la ei, să nu se dea bătuți. Pentru mine participarea la numeroase concursuri și olimpiade școlare a fost importantă deoarece m-a ajutat să învăț să-mi controlez emoțiile și a reprezentat și o modalitate de a-mi verifica cunoștințele. De aceea le sugerez să participe la astfel de activități deoarece va fi în beneficiul lor. Le urez multă baftă și sper că mediile de 10 să se înmulțească.