Scăderea este una în linie cu estimările analiştilor intervievaţi de Reuters, care mizau pe o rată anuală a inflaţiei de 0,3% în luna august, în condiţiile în care în luna iulie inflaţia în zona euro a fost de 0,4%.

Scăderea inflaţiei a fost provocată în principal de evoluţia preţurilor la energie, care au scăzut cu 2% în august, dublu comparativ cu scăderea de 1% înregistrată luna iulie. Preţurile la alimente, băuturi şi ţigări au înregistrat o scădere de 0,3%, similară cu cea din iulie. În schimb, preţurile la servicii au înregistrat cele mai mari creşteri, 1,2% comparativ cu un avans de 1,3% în luna iulie.

În prezent, inflaţia anuală în zona euro este mult sub obiectivul de 2% fixat de Banca Centrală Europeană (BCE), ceea ce ar putea să-i determine pe gardienii monedei euro să adopte noi măsuri de relaxare a politicii monetare la reuniunea de luna viitoare.

Cu ocazia unui simpozion al guvernatorilor băncilor centrale organizat săptămâna trecută la Jackson Hole, SUA, Mario Draghi a spus că BCE este gata să-şi ajusteze politica monetară pentru a juca un rol mai mare în stimularea creşterii economice. Declaraţiile sale au fost văzute de analişti ca un posibil anunţ al unor măsuri neconvenţionale din partea BCE, de exemplu prin achiziţionarea de active, cum face Rezerva Federală americană.

În ceea ce priveşte România, datele Eurostat pentru luna iulie 2014 arată că Austria şi România au fost ţările cu cea mai mare rată anuală a inflaţiei din Uniunea Europeană (1,7%, respectiv 1,5%), un nivel mai mult decât dublu faţă de cel înregistrat la nivelul UE 28, unde preţurile au înregistrat o creştere anuală de 0,6%. AGERPRES