Deocamdată, nu se înregistrează probleme cu livrările de gaz rusesc, a precizat vicepremierul bulgar.

Potrivit Ekaterinei Zaharieva, citată de publicaţia Sofia Globe, guvernul le-a recomandat instituţiilor din domeniul termoficării să analizeze posibilitatea trecerii la alte tipuri de combustibil. De asemenea, au loc negocieri cu autorităţile Greciei pentru posibilitatea cumpărării de gaz în caz de penurie.

În perioada 10-11 septembrie, compania slovacă SPP, cea poloneză PGNiG şi cea germană E.ON au înregistrat o scădere în livrările de gaz din Rusia. La 12 septembrie, ministrul delegat pentru energie al României, Răzvan-Eugen Nicolescu, afirma că livrările de gaz din Rusia s-au redus cu 5%. În aceeaşi zi, compania austriacă OMV a anunţat o reducere a livrărilor de gaz din Rusia – cu 15%, iar în Italia la 15 septembrie s-a înregistrat o reducere de aproximativ 10% din volumul de gaz importat din Rusia, precizează ITAR-TASS.

Reprezentantul oficial al Gazprom, Serghei Kuprianov, a explicat pentru agenţia de presă menţionată că abaterea cantităţilor de gaze ruseşti livrate de la cererile consumatorilor europeni este legată de pomparea de gaz în depozitele subterane ale Rusiei. De asemenea, Kuprianov a precizat că livrările de gaz în Slovacia prin Ucraina s-au redus din cauza reparaţiilor la gazoductul Yamal-Europa.AGERPRES