„Executivul elen a făcut tot ce trebuia la fiecare nivel, într-un efort de a găsi o soluţie mutuală benefică. Nu discutăm continuarea programului de asistenţă financiară. Guvernul elen îşi va menţine această poziţie la negocierile de vineri, dar există condiţii pentru a se ajunge la un acord în cele din urmă”, a declarat oficialul elen.

Grecia a solicitat joi partenerilor din zona euro prelungirea cu şase luni a planului de asistenţă financiară, asumându-şi în schimb anumite angajamente. Cu toate acestea, Guvernul grec a refuzat să respecte „memorandumul” care însoţeşte programul de ajutor şi care impune o serie de măsuri de austeritate.

Actualul program de asistenţă financiară convenit de Grecia cu partenerii din zona euro expiră la data de 28 februarie. În lipsa unui nou acord, Grecia, ţară care nu se poate împrumuta de pe piaţă din cauza dobânzilor prohibitive, riscă să ajungă în lipsă de lichidităţi, cu riscul ieşirii din zona euro, spun analiştii.

Cu toate acestea, creditorii eleni nu se vor confrunta cu deficit de lichiditate, în ciuda temerilor că divergenţele cu UE ar putea duce la ieşirea ţării din zona euro, a declarat Iannis Stournaras, guvernatorul Băncii Centrale a Greciei.

„Nu există absolut nici o problemă. Situaţia este complet sub control', a declarat Iannis Stournaras în faţa jurnaliştilor.

Conform datelor analiştilor de la Goldman Sachs, ieşirile din depozitele băncilor elene s-au ridicat la aproximativ 18 miliarde de euro, din decembrie şi până în prezent.

„Vom face tot ce stă în puterea noastră pentru a întări stabilitatea monetară şi financiară a Greciei”, a asigurat Giannis Dragasakis, adjunctul premierului elen.

Ministerul german de Finanţe a respins cererea formulată de Grecia pentru prelungirea acordului de asistenţă financiară, apreciind că acesta nu îndeplineşte criteriile fixate de zona euro pentru continuarea ajutorului.

„Scrisoarea venită de la Atena nu este o propunere care să conducă la o soluţie substanţială. În realitate, ea vizează obţinerea unei finanţări „punte”, fără a îndeplini cerinţele programului. Scrisoarea nu îndeplineşte criteriile convenite luni de Eurogrup”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului german de Finanţe, Martin Jaeger.

Berlinul insistă asupra a cinci condiţii care trebuie îndeplinite de Grecia, printre care angajamentul de a nu reveni asupra reformelor demarate. De asemenea, Grecia trebuie să onoreze toate datoriile şi să nu pună în pericol ţintele fiscale convenite.

Comisarul european Günther Oettinger a evocat vineri o posibilă nouă reuniune la Bruxelles privind Grecia, în cazul unui eşec al negocierilor de vineri după-amiază între Eurogrup şi Atena, discuţii cruciale pentru finanţarea Greciei, relatează AFP.

„Eu cred că un acord în următoarele opt zile este încă posibil, dacă va fi nevoie chiar în cadrul unei alte reuniuni" la nivel de şefi de stat şi de guverne, a spus germanul Günther Oettinger pentru postul de radio Deutschlandfunk.

„Grecii sunt precum elefanţii într-un magazin de porţelanuri”, a declarat el. „Au distrus încrederea, au uneltit, nu au jucat cu cărţile pe masă”, şi-a exprimat regretul comisarul european, cu câteva ore înainte de o reuniune a miniştrilor de finanţe din zona euro.

La rândul său, Nikos Pappas, ministru de stat şi apropiat al premierului grec Alexis Tsipras, a declarat că, în cazul unei eşec al miniştrilor de finanţe din zona euro de a găsi un acord vineri cu Grecia, un summit european al şefilor de stat şi de guvern ar putea constitui o etapă necesară pentru găsirea unei soluţii.

„Dacă nu vom ajunge la un acord, cred că problema ar putea fi rezolvată prin intervenţii politice la cel mai înalt nivel. Vorbesc despre un summit european”, a declarat ministrul Pappas pentru postul de radio Parapolitika.

Guvernul grec nu intenţionează să facă alte compromisuri în legătură cu propunerile sale, a avertizat el. „Mesajul nu se va schimba. El are semnătura ministrului economiei. Fie este acceptat, fie nu. Nu există o cale de mijloc”, a spus Pappas, care este mâna dreaptă a lui Alexis Tsipras.

Mai multe de jumătate – 54% dintre germanii participanţi la un sondaj şi-au exprimat opinia că atitudinea noului premier grec, Alexis Tsipras şi a ministrului său de finanţe, Ianis Varufakis, este „impertinentă”, în timp ce 41% dintre cei intervievaţi au considerat că aceştia sunt „ingenioşi”, relatează agenţia EFE.

Sondajul publicat joi mai relevă că 25% dintre germani percep poziţia celor doi responsabili greci la negocierile cu UE drept „strategică”, iar 13% dintre cei chestionaţi recunosc că îi admiră „în secret”.

În faţa ultimatumului zonei euro, care i-a cerut să accepte prelungirea acordului în termenii deja stabiliţi, guvernul de la Atena a făcut un mic pas înapoi în perspectiva reuniunii de vineri şi s-a declarat dispus să prelungească acordul, dar a cerut în schimb o anumită „flexibilitate” care să permită renunţarea la măsurile de austeritate cele mai dureroase. Însă unele state din zona euro se tem că Grecia ar putea abuza de această „flexibilitate” pentru a nu-şi respecta angajamentele.

La fel cum au relevat şi sondajele efectuate anterior în Germania, cel publicat joi arată că aproape jumătate dintre germani – 47% apreciază că, în lipsa unui acord cu Executivul de la Atena, cea mai bună soluţie ar fi ca Grecia să iasă din zona euro. În opinia celor intervievaţi o astfel de opţiune nu are implicaţii majore asupra celorlalte state care folosesc moneda comună.

Totuşi, 39% dintre cei chestionaţi se tem de o reacţie în lanţ ce ar putea conduce la dezintegrarea zonei euro.