CITEŞTE ŞI

Taxe si impozite

Finanțele au termen limită 20 octombrie să dea publicității cursul de schimb pentru accizele din 2015. Va respecta ministerul legea?

Autor: |

Potrivit legislaţiei în vigoare, Ministerul de Finanţe este obligat ca până luni, 20 octombrie, să publice pe site-ul propriu cursul de schimb la care se vor calcula accizele în 2015. Acesta este de 4,5018 lei/euro, mult mai mic decât cel folosit în 2014, de 4,7380 lei/euro. În ciuda prevederilor legale, oficialii nu au confirmat, până în prezent, că vor utiliza acest curs şi au lăsat de înţeles că vor modifica, din nou, formula de calcul.

“Deşi conform modificărilor aduse de HG 77/2014, Ministerul Finanţelor Publice este obligat să comunice pe site-ul său modul de determinare a valorii în lei a accizelor şi a impozitului la ţiţeiului din producţia internă cel târziu până luni, 20 octombrie, aşteptarea este ca nici această prevedere să nu fie respectată, mai ales că valoarea în lei este aplicabilă după 1 ianuarie 2015, aspect care face greu de dovedit orice prejudiciu, în cazul în care cineva s-ar gândi la eventualitatea atragerii răspunderii autorităţilor”, explică Andreea Steinhart, partener taxe, Contexpert.

Prin normele de aplicare ale Codului Fiscal, publicate în primavară, respectiv prin HG 77/2014, se precizează: „punctul 321. Ministerul Finanţelor Publice comunică pe site-ul său modul de determinare a valorii în lei a accizelor şi a impozitului la ţiţeiului din producţia internă conform art. 218 din Codul fiscal, cel târziu până la data de 20 octombrie a fiecărui an.”

Cursul de schimb care ar trebui comunicat este de 4,5018 lei/euro întrucât Codul fiscal prevede că, în anul următor, se foloseşte cursul mai mare dintre cel publicat în Jurnalul Oficial al UE în prima zi lucrătoare a lunii octombrie 2013 şi cel din prima zi lucrătoare a aceleiaşi luni din 2014. Acesta se indexează cu inflaţia medie anunţată de Institutul Naţional de Statistică, în octombrie.

“Cursul publicat la 1 octombrie 2014 a fost 4,4093 lei/euro (conform Jurnalului Oficial al Uniunii Europene nr. C344/2 din 2 octombrie 2014), mai mic faţă de cel din urmă cu un an, 4,4485 lei/euro, caz în care regula spune că se aplică cursul mai mare din urmă cu un an, indexat cu media anuală a Indicelui Preţurilor de Consum. Media anuală a IPC este 101,2%, comunicată deja oficial de Institutul Naţional de Statistică. Prin urmare, formula de calcul este 4,4485 lei/euro X 101,2% = 4,5018 lei/euro, aşa cum arată în prezent regula specifică din Codul Fiscal şi utilizând datele publicate recent”, afirmă Izabela Bădărău, tax senior consultant, TZA Consultanţă Fiscală.

În ciuda prevderilor clare din legislaţie, oficialii ministerului ezită. „Pentru acciză avem un grup de lucru care analizează multiple posibilităţi. Ultima dată erau cel puţin trei (modalităţi de calcul a accizei - n.r.). Considerăm posibilitatea să rămânem la euro sau să transformăm în lei. Vrem să fie o modalitate justă, ne uităm foarte atent şi câţi bani aduce la buget, dar şi care este impactul asupra celor care plătesc această acciză", a afirmat Ioana Petrescu

Finanţele ar trebui să anunţe cursul pe site-ul său, la această secţiune: http://www.mfinante.ro/accizetaxe.html?pagina=domenii

“Aşa cum ne-au obişnuit în ultimii ani, autorităţile nu par să ţină seama de reglementările legale în vigoare, mai ales dacă, în acest fel, contribuie la creşterea veniturilor bugetare. Pentru calculul valorii accizelor în lei s-a recurs la modificarea legislaţiei chiar trecându-se peste prevederile directivelor europene. Comparativ cu prevederea preluată de guvernanţi, directivele europene limitează excepţia strict la păstrarea cursului valutar valabil pentru anul anterior şi doar dacă rezultatul ar fi o creştere a nivelului de impozitare mai mică de 5% sau de 5 Euro”, spune Andreea Steinhart.

„Cel mai probabil, Ministerul de Finanţe va publica în curând pe site-ul propriu cursul rezultat din utilizarea noii formule de calcul implementată anul trecut, nefiind nimic de dezbătut sau de decis aşa cum arată legislaţia în prezent. Însă, este posibil ca declaraţiile publice să se refere la o eventuală schimbare a mecanismului actual – poate chiar la o renunţare la formula introdusă anul trecut, lucru posibil prin modificarea Codului Fiscal. De altfel, formula este oricum împotriva Directivelor Europene, de aceea, în lipsa unei aprobări primite de la Comisie, România ar putea fi din nou subiect de avertisment de infrigement”, consideră Izabela Bădărău.

Până la 1 ianuarie 2014, valoarea în lei a accizelor se stabilea în funcţie de cursul comunicat în Jurnalul Oficial al UE în prima zi lucrătoare din luna octombrie a anului anterior. Prin urmare, în 2014, ar fi trebuit folosit cursul de 4,4485 lei/euro.

Guvernul a decis, însă, anul trecut, să modifice Codul fiscal astfel încât cursul să fie mai avantajos pentru buget. Codul fiscal prevede că se alege rata de schimb mai mare din cele comunicate în prima zi lucrătoare din lunile octombrie ale ultimii doi ani.

Aşa a fost stabilit, pentru 2014, cursul din 2012, de 4,5223 lei/euro, mai mare cu 1,67% decât cel din 2013. În plus, Codul fiscal a introdus şi indexarea cu inflaţia medie anuală. Anul trecut, inflaţia luată în calcul a fost de 4,77%. Astfel, s-a ajuns la un curs de 4,7380 lei/euro.

În nota de fundamentare a OUG de modificare a Codului fiscal din toamna anului trecut, decizia este motivată astfel: „urmare a rezultatelor negocierilor Guvernului cu Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Comisia Europeană, din data de 4 noiembrie 2013, a fost convenit ca în situaţia în care cursul de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, este mai mic decât cursul de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul anterior anului precedent (…) se determină prin transformarea sumelor exprimate în echivalent euro, pe baza cursului de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul anterior anului precedent“.

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.
Capital - Comenteaza
Printeaza

EVZ

Stirile Kanal D

Economica.net

Ziare.com

AutoBild

Unica

Adevarul

Click

DZ

Animal Zoo

EVZ Monden

Capital - Articole similare

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul Capital.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Nume: Prenume: Varsta: Email: Localitate: Judet: Telefon:


Sex: M / F
Ma abonez la newsletter
Sunt de acord cu termenii si conditiile concursului
* Toate campurile formularului sunt obligatorii