Jurnaliştii de la BBC au încercat testul şi rezultatele au fost surprinzătoare. Primele articole găsite aveau tot felul de titluri trăsnite. Ba că primul preşedinte de culoare al SUA a fost un om pe nume John Hanson, învestit în 1871. Ba că au mai fost alţi 7 înaintea lui Obama, printre care Thomas Jefferson şi Dwight Eisenhower.

Am făcut şi noi testul cu "first black US president" şi într-adevăr am obţinut aceleaşi rezultate. Mergând cu scroll-ul mai jos, am găsit, printre altele, chiar şi un filmuleţ postat pe YouTube, care începe misterios "veţi fi şocaţi de adevărul prezentat în acest clip, dar primul preşedinte negru al Statelor Unite nu a fost… Bill Clinton, care nici măcar nu era negru". După care urmează o poveste cu implicarea organizaţiei Illuminati în alegerea personajului de la Casă Albă.

Bine aţi venit în lumea "realităţii alternative", spun jurnaliştii de la BBC.com. Este un labirint năucitor de cerere şi ofertă neconvenţională, de farse răspândite apoi pe Internet de oameni care iau de bun tot ce citesc. În această lume, jumătăţi de adevăr, informaţii trunchiate sau chiar minciuni despre preşedinţii americani sau despre alţi lideri sau oameni simpli pot fi zvârlite publicului prin puterea motoarelor de căutare.

Iată un mediu în care presa mainstream este acuzată că propagă ştiri false chiar de către cel mai puternic om din lume, afirmă ziariştii de la publicaţia britanică, făcând referire la actualul preşedinte al SUA, Donald Trump. Un mediu unde alegătorii sunt duşi pe o pistă greşită chiar de politicienii pe care i-au ales şi unde cercetarea ştiinţifică, multă vreme considerată o baza fiabilă pentru discuţii şi decizii, este respinsă ca având o valoare de adevăr redusă.

Acest exemplu poate părea ceva minor, lipsit de conţinut. Totuşi, cadre universitare, cercetători, lideri de companii spun că dezinformarea reprezintă o ameninţare ce nu trebuie subestimată.

"Când într-o societate ai un număr foarte mare de persoane dezinformate, situaţia este absolut devastatoare şi foarte dificil de înfruntat", a declarat Stephan Lewandowsky, profesor la Universitatea din Bristol.