Mulţi cred că avem multe alternative la gazele provenite din Rusia, dar nu este adevărat, a indicat oficialul german la un forum pe probleme energetice organizat de publicaţia NOZ. 'Chiar în cele mai grele momente ale Războiului Rece Rusia şi-a onorat angajamentele' comerciale, a amintit ministrul Sigmar Gabriel, care este şi liderul Partidului-Social Democrat (SPD).

În prezent, Germania importă din Rusia mai mult de o treime din necesarul său de gaze, dar alte ţări din estul Europei, precum Bulgaria sau statele baltice, sunt complet dependente de gazele ruseşti.

Norvegia, descrisă adesea drept un furnizor alternativ, are posibilităţi limitate, iar gazele din Olanda nu au o calitate satisfăcătoare, a explicat Sigmar Gabriel.

Însă prin această declaraţie liderul SPD pare să o contrazică pe Angela Merkel, şefa coaliţiei guvernamentale din care face parte. Ea a declarat joi, în timpul unei conferinţe de presă cu omologul său canadian Stephen Harper, că evenimentele din Ucraina vor conduce la 'un nou mod de a vedea politica energetică'. În ce priveşte Germania, 'avem suficient gaz norvegian şi britanic (…), în cazul nostru dependenţa (de gazele ruseşti) este departe de a fi cea mai semnificativă în Europa', a mai afirmat cancelarul german.

Dar statele Uniunii Europene, în frunte cu Germania, au răspuns la anexarea Crimeii doar prin sancţiuni ce-i vizează pe unii oficiali ruşi şi au evitat instituirea unor sancţiuni economice împotriva Moscovei, de teama represaliilor acesteia din urmă.AGERPRES