În urma acțiunilor de monitorizare și control al spectrului radio, echipele tehnice ale ANCOM au constatat că tot mai multe astfel de cazuri sunt provocate de utilizarea telefoanelor fixe wireless (DECT 6.0), care nu au marcaj CE.

Ce înseamnă echipament neconform?

Echipamentele electronice pentru uz privat precum microfoanele și telefoanele wireless sau corpurile de iluminat cu LED funcționează pe baza undelor radio, în benzi de frecvențe exceptate de la regimul de licențiere, însă numai cu respectarea unor reguli de conformitate. Un echipament electronic este considerat neconform atunci când nu îndeplinește un anumit set de cerințe esențiale, cum ar fi, spre exemplu,  protecția sănătăţii şi siguranţei utilizatorului sau protecţia privind compatibilitatea electromagnetică și nu asigură utilizarea eficientă a spectrului radio.
În momentul în care un astfel de aparat neconform este pus în funcțiune pe teritoriul României, el afectează funcționarea echipamentelor de telefonie mobilă: numărul utilizatorilor care pot folosi serviciul de telefonie sau internet mobil în zona respectivă scade semnificativ, apelarea devenind uneori imposibilă, iar apelurile în curs se întrerup. 
 

De ce sunt telefoanele fixe DECT 6.0 echipamente neconforme?

Telefoanele fixe de tip DECT 6.0 achiziționate din afara Uniunii Europene, în special din SUA, sunt printre cel mai des întâlnite echipamente care provoacă interferențe prejudiciabile. Standardul DECT European, standard universal pentru comunicațiile fără fir la distanțe scurte, are alocată banda de frecvențe 1880-1900 MHz, în timp ce standardul DECT 6.0 se utilizează numai în SUA, Canada și în unele zone din Asia, unde îi este alocată o bandă diferită de frecvențe, și anume 1920-1930 MHz. În România, în această bandă funcționează rețele de comunicații mobile.

Din această cauză, în prezent, orice folosire pe teritoriul Uniunii Europene a acestor modele de telefon, care nu sunt conforme cu standardul DECT european, produce interferențe prejudiciabile asupra altor servicii de radiocomunicații care operează legal în banda respectivă de frecvențe. Mai mult, cele mai importante interferențe prejudiciabile sunt cauzate benzilor de frecvențe 3G alocate la nivel european, folosirea telefoanelor DECT 6.0 fiind deci incompatibilă cu funcționarea serviciilor de telefonie mobilă de generaţia a treia. 

Ori de câte ori achiziţionează un produs electronic (telefoane wireless de tip DECT, echipamente de supraveghere audio/video pentru copii, microfoane wireless, jucării teleghidate, stații de walkie – talkie, corpuri de iluminat cu LED-uri etc.), utilizatorii trebuie să verifice conformitatea acestui produs cu normele europene, certificate prin prezenţa marcajului CE, precum şi prin intermediul detaliilor tehnice din manualul de funcţionare şi utilizare al produsului. Acest lucru este cu precădere necesar în cazul în care produsul este achiziţionat de pe o altă piaţă decât cea europeană. 
Dacă dețin astfel de echipamente, utilizatorii trebuie să le scoată imediat din uz. 

Sancțiuni aplicabile

În cazul în care cei care deţin astfel de echipamente și continuă să le folosească, Autoritatea poate aplica amenzi contravenţionale cu valori cuprinse între 500 și 5.000 de lei în baza Hotărârii Guvernului nr. 740/2016, care a intrat în vigoare data de 22 noiembrie 2016. Mai multe informații privind echipamentele electronice și electrocasnice neconforme, marcajul CE și obligațiile care le revin producătorilor, distribuitorilor și consumatorilor sunt disponibile pe website-ul Autorității.