CITEŞTE ŞI

Banci

Doru Lionăchescu: 2016 poate fi anul cu o tranzacție pe săptămână

Autor: |

CULISE Preluarea de către Banca Transilvania a Capital Partners, cea mai importantă firmă românească independentă de consultanţă în domeniul fuziunilor şi achiziţiilor (M&A), reprezintă o tranzacţie de răsunet şi cu multe implicaţii pe piaţa financiară românească.

BT Securities, compania de brokeraj a Grupului Financiar Banca Transilvania, va deveni BT Capital Partners, păstrând brandul şi echipa companiei înfiinţate în urmă cu zece ani de Doru Lionăchescu împreună cu Andrei Diaconescu, Victor Căpitanu şi Vlad Buşilă. În toată acestă perioadă, Capital Partners a reuşit să intermedieze tranzacţii în valoare de peste 2 miliarde de euro. Doru Lionăchescu, cel care urmează să coordoneze noua linie de business a Băncii Transilvania, explică de ce a avut loc fuziunea şi realizează o radiografie complexă a pieţei de M&A. 

Capital: Capital Partners, cu o echipă mică – prin urmare şi extrem de eficientă – a ajuns unul dintre cei mai importanţi jucători din domeniu. De ce aţi ales să vindeţi?

În viaţa fiecărei firme vin momente când proprietarii şi managementul trebuie să gândească strategic: asta le spun de la prima întâlnire clienţilor noştri şi aceeaşi abordare am avut-o şi pentru compania noastra. A gândi strategic - aspect esenţial în obţinerea de către consultant a mandatului de la un antreprenor - înseamnă a decela dinamica sectorului în care activează compania şi a o poziţiona pentru creştere în viitor. Mulţi antreprenori se iluzionează cu ideea confortabilă că a nu face nimic este o strategie. Nu este! O companie care stă pe loc, care nu creşte şi nu inovează va rămâne în urmă din cauza dinamicii relative a sectorului în care activează. În cazul particular al Capital Partners, noi ajunsesem la un grad de maturitate corporatistă – fiind de câţiva ani cea mai mare companie independentă de profil, multiplu laureată a publicaţiilor de specialitate - la care trebuia fie să ne extindem prin achiziţii proprii, fie să ne integrăm într-un grup financiar cu oferta de servicii complementare (în special operaţiuni pe piaţa de capital). Nu ascund că, în ultimii ani, am analizat atent diverse oportunităţi de dezvoltare prin achiziţia unor companii de brokeraj şi management de active, chiar a unei banci mai mici, dar le-am refuzat rând pe rând pentru că niciuna nu bifa toate considerentele strategice la care ne uitam. În final, integrarea activitatilor noastre de „investment banking” în Grupul Financiar Banca Transilvania este de departe opţiunea strategică cea mai bună. Tranzacţia nu este o simplă vânzare, ci un transfer complet de activitate, brand şi echipă, cu obiectivul de a crea prin noua entitate, care se va numi BT Capital Partners, un furnizor integrat al întregii game de servicii de „investment banking” pentru companiile locale şi de a consolida cel mai puternic pol financiar cu capital românesc.

Capital: Cine a venit cu ideea acestei tranzacţii? Banca Transilvania a făcut primii paşi?

O tranzacţie se încheie cu succes numai atunci când ambele părţi văd valoare adăugată în noua entitate creată, de aceea chestiunea legata de cine a avut primul ideea e mai degraba anecdotică. Sincer, nici nu mai ştiu de unde a început totul. Tranzacţia BT Securities-Capital Partners are o istorie veche şi una relativ recentă. Istoria veche se ancorează în relaţia de peste 15 ani pe care eu o am cu preşedintele BT, Horia Ciorcila. Noi am asistat printre altele grupul BT la vânzarea BT Asigurari către Groupama, o tranzacţie de mare succes la vremea respectivă; ne-au consultat apoi pe întreaga perioada a crizei ori de cite ori au simţit nevoia unei aprecieri obiective a situaţiei şi perspectivelor locale ori internaţionale. în toamna anului 2012, când toata lumea vedea numai catastrofe în economia românească, noi am publicat un raport de analiză în care am avut curajul să previzionăm că Banca Transilvania va supra-performa şi chiar am inclus-o între cei 3 „Campioni Locali”, învingători ai crizei (alături de Dedeman si RCS-RDS)... Această relaţie îndelungată, la bine şi la rău, a creat o punte de încredere foarte solidă între noi, pentru că domeniul serviciilor financiare operează în cea mai mare masură pe bază de încredere – încredere între instituţii, între bancher şi client, dar, finalmente, încredere între oameni.

Istoria recentă a tranzacţiei acoperă ultimele 5-6 luni de când am început discuţiile concrete pentru un eventual parteneriat: ne-am validat în primul rând priorităţile strategice reciproce, ne-am evaluat complementarităţile (noi venim cu expertiză în domeniile consultanţei M&A, finanţări corporative complexe şi management strategic, Grupul BT vine cu o prezenţă foarte robustă pe piaţa de capital, fiind cel mai puternic broker de retail din România), am adresat una câte una temerile şi neclarităţile inevitabile – inclusiv prin decizia comună de a angaja un expert de top care să facă un raport de evaluare independent, ca bază a tranzacţiei. Ulterior, când tranzacţia a început să capete contur de ambele părţi, am prezentat informal intenţia creării BT Capital Partners la nivelul autorităţii de reglementare, unde recepţia şi consilierea au fost impecabile, şi, în final, am pus avocaţii la treabă rezultând relativ rapid un document care a putut fi semnat la jumătatea lunii martie.

O precizarea esentiala: noi nu am cautat activ alţi parteneri: complementarităţile, sinergiile şi perspectivele unei alianţe cu Grupul BT erau prea evidente ca să mai merite, din punctul meu de vedere, căutarea unor variante alternative. Nu am facut deci un proces formal de vânzare, o paradă de frumuseţe, cum se zice, ca să vedem cine oferă mai mult: considerentele principale care au dictat tranzacţia fiind strategice şi de încredere, procesul în sine a fost modelat ca atare.     

Capital: Care au fost termenii tranzacţiei?

Tranzacţia nu este o simplă vânzare, ci un transfer complet de activitate. Printre altele, întreaga echipă de analişti aferentă activităţii de „investment banking”, sub coordonarea mea, secondat de Vlad Buşilă, trece la BT Capital Partners, entitate pe care o dorim rapid lider de piaţă pe toate segmentele în care va activa. Valoarea la care s-a încheiat tranzacţia reflectă pe de o parte reputaţia şi palmaresul Capital Partners în cei zece ani de activitate şi pe de altă parte percepţia Grupului BT asupra sinergiilor pe care le aduce integrarea echipei noastre în structura actualei BT Securities şi perspectivele de creştere ale viitoarei BT Capital Partners.

Capital: De ce nu a făcut parte din tranzacţie portofoliul de investiţii imobiliare al Capital Partners? Ce se va întâmpla în continuare cu acest segment de business?  

Activitatea de dezvoltare imobiliară, derulată şi coordonată de Andrei Diaconescu şi Victor Căpitanu, nu a făcut de la bun început obiectul discuţiilor cu BT, acest gen de activitate nefiind expertiza grupului şi, ca atare, nefiind inclusă în analizele strategice de dezvoltare a grupului în sectorul serviciilor financiare dedicate companiilor. Proiectele de dezvoltare imobiliară coordonate de Andrei şi Victor vor continua ca şi până acum, în special sub umbrela One United Properties, cu atât mai mult cu cât cei doi parteneri ai mei din Capital Partners nu sunt parte a transferului activităţii de „investment banking”.

Capital: Aţi mai avut oferte în trecut?

În cei zece ani de „viaţă” ai Capital Partners, noi nu am căutat activ niciodată cumpărători: este adevărat însă că am fost curtaţi de-a lungul timpului, atât înainte de criză, cât şi în timpul acesteia, de diverşi parteneri potenţiali, cu diverse formule de cumpărare, asociere sau afiliere. Fiecare dintre aceste tatonări a picat într-un fel sau în altul testul considerentelor strategice, la care eu ţin foarte mult.

Capital: Capital: Într-un interviu pe care ni l-aţi acordat în urma cu 5 ani, acuzaţi băncile că nu-şi asumă riscuri şi că au o mare parte din vină pentru recesiune. Acum, deoarece coordonaţi un important segment de business al uneia dintre cele mai mari bănci din România, vă propuneţi să schimbaţi ceva?

Băncile au revenit timid la creditare în ultima perioadă, oricum mult mai târziu şi mult mai timid decât mi-aş fi dorit la începutul crizei. Ce s-ar fi întâmplat dacă băncile şi-ar fi curăţat mult mai curajos portofoliile, iar costul creditului ar fi scăzut dramatic încă din zorii crizei e deja o dezbatere de istorie contrafactuală; eu cred că societatea românescă în ansamblu ar fi trecut mai rapid şi mai puţin dureros prin criză, dar cine ştie? Din noua postură eu nu pot să intervin asupra politicilor de creditare ale grupului BT, însă ce vrem şi voi putea face este să oferim companiilor locale modalităţi complementare de finanţare la creditarea bancară: piaţa de capital, investitori strategici, instituţionali sau financiari, modalitati hibride de finanţare etc. Pornim la drum de la o realitate dramatica: România a ieşit din criză cu un sector privat puternic decapitalizat: vom încerca aşadar să găsim prin BT Capital Partners modalităţi cât mai inovative şi mai eficiente de a injecta capital în economia românească.

Capital: Ce obiective v-aţi propus să atingeţi cu BT Capital Partners?

Deocamdată am schiţat doar un crochiu (N.R. schiţă)  de buget consolidat pentru anul în curs, e încă prematur să discutăm cifre concrete; trebuie mai întâi finalizată tranzacţia, integrate echipele, completată informarea clienţilor BT asupra noilor capabilităţi ale grupului, demarată ajustarea funcţională şi sporită la maximum colaborarea cu întregul grup înainte de avansa cifre. Oricum, bugetul va reflecta obiectivele strategice ale acestei alianţe: să fim lideri de piaţă pe segmentele deservite şi să consolidăm cel mai puternic pol financiar cu capital românesc.

Capital: Cum vedeţi piaţa românească de fuziuni şi achiziţii?

Sunt optimist asupra dinamicii pieţei de M&A, acesta fiind, după cum vă imaginaţi, şi unul dintre considerentele intrării cu Grupul BT în această tranzacţie. Mă aştept să vedem o creştere robustă a pieţei anul acesta şi nu aş fi surprins să vedem o cadenţă de tranzacţii anunţate de una pe săptămână sau la două săptămâni. Sunt mai multe argumente, dar în esenţă factorii determinanţi ai dinamicii pozitive în M&A vor fi lichiditatea enormă existentă în toate pieţele lumii, costul creditului la minime istorice, creşterea economică fragilă în China şi în vest, ceea ce va împinge companiile puternice să crească prin achizişii şi, în ultima instanţă, lipsa oportunităţilor alternative de plasament (firmele mari nu-şi pot răscumpăra la nesfârşit propriile acţiuni!). În plus, sunt şi sectoare unde dinamica va fi accentuată de considerente specifice, cum este cazul materiilor prime şi, în particular, al energiei, sau al industriei ospitaliere, unde cred ca vom vedea tranzacţii de consolidare sectorială de neimaginat pâna ieri.

Capital: Aţi declarat că filiala românească a unei banci greceşti va face obiectul unei tranzacţii anul acesta. Aveţi informaţii despre intenţiile unui cumpărător sau este un calcul bazat pe date financiare/analize statistice cu privire la piaţa bancară?

Nu am informaţii concrete, dar natura condiţionalităţilor impuse Greciei de finanţatorii internaţionali mă face să cred că vom vedea anul acesta o mişcare strategică a cel puţin unui grup grecesc în Europa de Sud Est.

Capital: Credeţi că în domeniul medical vor avea loc anul acesta tranzacţii de amploare?

Indiscutabil, pentru că premisele sunt optime: sectorul a consolidat deja trei jucatori puternici cu apetit şi potenţă expansionistă, domeniul este foarte fragmentat, atragerea talentelor medicale devine din ce în ce mai grea pentru jucatorii mici, care nu ofera perspective de cariera şi, în plus, jucătorii mari au deja acces la finantare ieftină şi abundentă. La fel cred ca se va întâmpla şi în industria alimentară, cu condiţia ca măcar unul dintre jucătorii mari să aibă curajul de a face primul pas, aşa cum a făcut-o Banca Transilvania cu Volksbank.

Capital: Cât de mult ajută scăderea TVA-ului şi reducerea impozitului pe dividende economia românească?

Relaxarea fiscală de anul acesta va lăsa în economie, după unele estimari, peste 5 miliarde de euro. Este o sumă imensă, dar dincolo de cifre impactul psihologic asupra consumatorului şi antreprenerilor este incalculabil: oamenii au reînceput să consume (poate prea repede chiar!), tot mai mulţi întreprinzători mă contactează şi vorbesc cu curaj despre planuri de investiţii, investitorii străini s-au reîntors în piaţă şi caută oportunităţi concrete. In mod cert, în conjuctura actuală, companiile româneşti sunt mai interesante pentru investitorii străini, dar cred ca în paralel ar fi bine ca şi întreprinzătorii români să-şi depăşească complexele de inferioritate şi uşorul provincialism care ne paralizează uneori şi să încerce să gândească la scara mai mare. Americanii au o vorbă la care eu ţin foarte mult: „small is beautiful, but BIG is powerful”. Într-o economie globalizată, bătălia nu se mai dă pe pieţe locale, nici măcar regionale, ci în geografii mult mai complexe pentru care trebuie să ai instrumentarul financiar, managerial şi de capital pentru a reuşi. Acesta este mesajul pe care îl vom articula întreprinzătorilor români prin BT Capital Partners. 

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.
Capital - Comenteaza
Printeaza

EVZ

Stirile Kanal D

Economica.net

Ziare.com

AutoBild

Unica

Adevarul

Click

DZ

Animal Zoo

EVZ Monden

Capital - Articole similare

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul Capital.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.