Cu toate că se verifică din mai multe surse, în momentul scrierii articolului informația nu este oficială. Oricum, rezolvarea aleasă de Președinte era cel puțin previzibilă. Cu obiective lăudabile, lucru care l-ar fi determinat chiar pe Iohannis să fie de acord cu ea, legea a creat mari tensiuni între parlamentari și reprezentanții sistemului bancar.

 

„Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR) își menține declarațiile: dacă o asemenea lege va fi adoptată, ea trebuie să îi aibă în vedere pe cei care nu mai pot să-și ramburseze împrumuturile pentru creditele luate pentru achiziții de locuințe în scop rezidențial și nu pe cei care care nu mai vor sau consideră că nu ar mai fi profitabil la un anumit moment să plătească“, susține Bogdan Preda, directorul executiv al CPBR. De altfel, pe un raționament similar s-a bazat și Banca Națională a României (BNR) în momentul în care i-a propus președintelui Klaus Iohannis fie să retrimită legea în Parlament, fie să ceară părerea Curții Constituționale. Banca Centrală a susținut, prin  viceguvernatorul Bogdan Olteanu, că legea nu răspunde caracterului social și poate genera risc sistemic.

 

De la motive la motivare

 

Motivarea președintelui Klaus Iohannis este ușor diferită față de argumentele băncilor. Acesta ar  considera că există neconcordanţe între articolele legii şi definirea unor termeni. În plus, legea ar avea prea multe derogări de la Codul civil. Deputatul PNL Daniel Zamfir, inițiatorul legii, arată că cel puțin acest ultim argument nu ar sta în picioare.

 

„Avocatul Gheorghe Piperea spune că este vorba despre o lege specială, de protecție a consumatorului, și peste tot în Europa se permit asemenea derogări de la Codul civil“, a declarat pentru Capital Daniel Zamfir. Acesta s-a abținut de la mai multe comentarii, precizând că așteaptă să vadă exact ce părere are Klaus Iohannis. „Domnul Președinte nu poate să respingă o lege că nu ar fi bună, el poate să spună ce articol nu i se pare în regulă“, explică Zamfir. Legea privind darea în plată a fost adoptată la sfârșitul lunii trecute de către plenul Camerei Deputaților cu 233 de voturi „pentru“, un vot „împotrivă“ și o abținere. Proiectul prevede ca persoanele care au accesat credite ipotecare au dreptul să le stingă prin transferul către bancă a dreptului de proprietate asupra imobilului fără a mai plăti altceva în plus.