CITEŞTE ŞI

Cum se produce

Cum se produc băuturile distilate VIDEO

Autor: |

Atunci când sunt produse conform standardelor internaţionale de igienă şi din substanţe naturale, iar consumul se limitează la cantităţi moderate, băuturile alcoolice au chiar indicaţii terapeutice.

Secretul unei băuturi corecte şi sănătoase este să se folosească o materie primă de calitate şi să se respecte toate normele de fabricaţie. Lichioruri din fructe, dar şi alte băuturi spirtoase se obţin prin metoda tradiţională de distilare.   

Primul pas, cel mai important, este alegerea fructelor. Acestea trebuie să respecte toate cerinţele cu privire la gust şi aspect. Odată ajunse la poarta fabricii, fructele se descarcă, după care urmează recepţia. Ele vin în containere de 400 de kilograme, se face recepţia, după care containerele ajung la masina de procesat fructe.

Procesarea are ca rol transformarea fructului într-o pastă, în vederea fermentării. în functie de tipul de fruct, maşina se configurează corespunzător – fructe cu samburi şi fructe fără samburi. De exemplu, perele folosite în procesul de distilare sunt mai întâi spălate, iar operatorii elimină, dacă este cazul, fructele care nu corespund normelor de calitate. Tocarea se realizează cu utilaje moderne, care au o capacitate maximă de procesare de 3.000-3.500 de kg de fructe pe oră. Tot procesul are loc într-o hală unde temperatura este controlată, iar nişte lămpi speciale contribuie la asigurarea condiţiilor fito-sanitare necesare.

Este foarte important ca în timpul procesării să se respecte o serie de specificaţii tehnice care să ducă la eliminarea compuşilor nocivi, astfel încât, băutură obţinută în final, după distilare, să fie perfect sigură pentru sănătatea consumatorilor.

Pasta rezultată în urma procesării este pompată în rezervoare, cu o capacitate de 23.000 de litri. În acestea are loc procesul de fermentare, asigurat de un sistem automat de control al temperaturii. Umplerea se face la maximum 60% (16 tone), unitatea având în dotare 18 rezervoare.

Temperatura de fermentare este cuprinsă între 20-25 de grade Celsius, în funcţie de fructul folosit, iar timpul de fermentare variază între 10 şi 20 de zile. Se fac zilnic teste, prin care se urmăreşte cantitatea de fructoză din fruct şi nivelul de alcool. De la zi la zi, creşte concentratia alcoolului şi scade cantitatea de fructoză. Fermentarea este considerată finalizată în momentul în care timp de 3 zile consecutive nivelul de fructoză şi de alcool rămân constante.

Acesta este momentul în care poate începe distilarea. Dacă nu se poate face distilarea în aceeaşi zi, setăm temperatura la 12 grade pentru menţinerea plamezii, numele purtat de pasta de fructe fermentată, în stare corespunzatoare pentru distilare.

Plămada este pompată în cele 4 fierbătoare, cu o capacitate de 1.500 de litri fiecare. Acestea sunt încălzite cu abur, la 115 grade, la 0,5 bari presiun. La finalul procesului, se obţine un distilat de fructe cu o concentraţie între 60 şi 75% alcool. Acest distilat este trecut printr-un control vamal.

Procesul de distilare durează 6 ore şi este controlat automat de un soft, care urmareşte toti parametrii de funcţionare a instalaţiei.

Dupa ce se termina acest proces, distilatul se transferă într-un rezervor pentru verificarea zilnică a productivităţii şi se face analiza de laborator. Acesta este dotat cu tehnologie de ultimă oră, iar aici se pot face atât teste de calitate, cât şi verificarea reţetelor.    

Din rezervoarele zilnice, distilatul se transferă într-un rezervor de depozitare, cu capacitate de 23.000 de litri. Pentru omogenizare, toate producţiile zilnice sunt transferate în acelaşi rezervor. Apoi, în funcţie de tipul de distilat, acesta este trimis către rezervoare mobile din inox, pentru depozitare, sau în butoaie, în cramă, pentru maturare şi învechire. Lemnul din care sunt confecţionate butoaiele din cramă este de stejar, iar acesta va îmbogăţi licoarea cu tanini. În timpul petrecut la maturat, produsul va căpăta mireasma şi gustul aparte care îl fac să concureze chiar şi cu un sigle malt-

În cramă, distilatul poate fi păstrat şi câţiva ani, după care începe procesul de preparare a produsului finit, care durează cel puţin o săptămână. Odată obţinut produsul finit, ale cărui proprietăţi sunt din nou verificate în laborator, urmează procesul de îmbuteliere. Utilajele de aici sunt noi şi au o capacitate mare. După ce produsul ajunge în sticle, se aplică dopurile. Urmează o nouă verificare realizată de un operator, care se asigură că în sticle nu există impurităţi, iar cantitatea este cea corespunzătoare. Tot în acest proces, se aplică eticheta şi timbrul fiscal. De aici, sticlele sunt aranjate în cutii de diferite dimensiuni, iar apoi sunt transportate la maşina de paletat. Toate aceste operaţiuni sunt efectuate mecanizat. Ultimul pas este încărcarea în camioane pentru a fi transportate spre punctele de comercializare.


 

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.
Capital - Comenteaza
Printeaza

EVZ

Stirile Kanal D

Economica.net

Ziare.com

AutoBild

Unica

Adevarul

Click

DZ

Animal Zoo

EVZ Monden

Capital - Articole similare

Cum se produce

06 aprilie 2015

Cum se produce polistirenul

Cum se produce

16 martie 2015

Cum se produc salamurile crud-uscate VIDEO

Cum se produce

02 martie 2015

Cum se produc țigările

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul Capital.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.