Apelată de fostul șef cu un duios „Fă, Doina!” în momentul în care se poza cu har la inundații, Doina Pană, ministrul Apelor și Pădurilor, este de vis. Se vedea că se pricepe la ape: stătea în barca trasă de soldaţi așa cum stă bibeloul cu pescarul și peștele în cârlig pe mileul de deasupra televizorului multor români. Pentru talentele ei, probabil ca bonus, a primit în grijă și pădurile. Da, nu e nicio miză, oricum vom rămâne, în scurt timp, fără ele. Cert este că în fruntea Ministerului avem un specialist. De unde până unde această concluzie? Sigur, nu din activitatea de ministru, ci din cea de comunicator al PSD. Bineînțeles, este vorba de specialist în “părerologie”. Astfel, Doina Pană, în loc să facă ceea ce știe cel mai bine, se apucă să vorbească. Și, cum asta nu era de ajuns, vine și cu idei. Vrea ca televiziunile să difuzeze mai multe știri pozitive și propune, în schimb, facilități pentru mass-media.

Normal, este un non-sens. Nu poți cataloga o știre ca fiind pozitivă sau negativă. Nu de alta, dar o știre scrisă de un jurnalist, și nu de numeroșii lucrători în presă, nu are cum să fie altfel decât obiectivă: spui faptele, fără păreri proprii, fără interpretări. Dacă ieși din tipar, nu mai vorbești despre știre, ci intri într-un alt gen al presei sau în literatură. Rămânând la propunerea ministrului Apelor, probabil Guvernul PSD își dorește ca presa să devină autistă. La tâmpenia cu plata defalcată a TVA, și-ar dori ca să fie lăudați că vor eradica evaziunea din domeniu. La creșterea accizelor la carburanți, și-ar dori ca românii să le fie recunoscători că, la cât va costa benzina sau motorina, din ce în ce mai puține mașini vor circula în România, iar poluarea va scădea. La atacul asupra băncilor, episod în care Doina Pană l-a susținut cu tărie la Antena 3 pe premierul care se trage din același loc cu Terente, Guvernul și-ar dori să primească ode. Ei bine, prin aceste măsuri, economia românească primește lovitură după lovitură. Iar asta o spune un om care a criticat non-stop băncile. Adevărul îl aflați numai din analizele pe care presa adevărată le publică.

Am citit pe Facebook un fel de articol, o „știre” falsă, despre un tată sărman cu patru copii care a comandat o pizza mică. Văzând cât de săraci erau, băiatul care livra s-a întors cu atât de multă mâncare încât s-au îndestulat cu toții. Vorbim despre o compunere de clasa a V-a, care a fost ilustrată cu o poză furată dintr-un reportaj din presa locala despre o familie cu doar trei copii. Comentariile admirative la adresa binefăcătorului imaginat de autor n-au întârziat să apară: „Bine, băiatu’!”,  „De unde dai, Dumnezeu dă înapoi!” sau „Mi-ați făcut ziua mai bună!”, sunt doar câteva din sutele de reacții la o ficțiune considerată de mulți ca fiind „știre pozitivă”. Oamenii sunt mult prea ușor de păcălit, iar alegerile din ultimii 27 de ani ne-o demonstrează din plin. Ca să fim cinstiți, știrile pozitive ale doamnei Pană sunt pe sufletul românilor. Iar, ca toată lumea să înțeleagă, mai ales premierul Tudose, am putea să ne gândim cum ar pune Terente în versuri o asemenea propunere nerușinată: Cu talent acum prestează, iar lumea toată mă votează. Ce pana mea, e presa mea! Ți-o dau un pic, te joci cu ea…

Ovidiu Anton, redactor-șef adjunct