SE INTAMPLA ACUM!

Timp liber

Cele mai întâlnite defecte ale vinului

Autor: capital.ro | vineri, 06 noiembrie 2015 | 1 Comentarii

Dacă nu-ţi place un vin, poate că nu-i vina lui. Însă vinul poate fi stricat şi atunci el trebuie refuzat şi înlocuit, ca orice alt produs defect.

Se spune că o sticlă din douăzeci conţine un vin stricat sau un vin care nu mai este în deplinătatea calităţilor sale. Probabil vinurile cu defect sunt chiar mai multe, însă nu toţi consumatorii ştiu cum să le recunoască sau, dacă au oarece suspiciuni, de ruşine sau din comoditate, nu le declară ca atare. Comerciantul este dator să vă schimbe sticla de vin dacă este evident că produsul este stricat. Cum recunoaştem vinul stricat vom vorbi aici, analizând cele mai comune defecte ale unui vin.

Defectul de dop

Îl depistezi foarte uşor mirosind vinul la prima degustare. Mirosul, cu care sigur v-aţi întâlnit măcar o dată în viaţă, este cel de mucegai, de stătut sau

de hârtie umedă. Defectul dopului, atunci când mirosul nu este atât de evident, poate fi recunoscut şi prin faptul că vinul şi-a pierdut aroma, iar gustul său este plat sau „răsuflat“. Acest defect este cunoscut şi sub numele de „vin buşonat“. Dacă sunteţi la restaurant şi ospătarul nu pare să înţeleagă ce nu e în regulă cu vinul cereţi-i să deschidă o altă sticlă, ca să puteţi să faceţi comparaţia în mod direct.

Vinul este copt

Când vinul nu mai are aromă şi gustul său predominant este de fructe fierte. Acest lucru se întâmplă după expunerea sa prelungită la temperaturi ridicate. Vinul din vitrina magazinului sau cel pe care-l ţineţi de ceva vreme în bucătărie, lângă cuptor, sunt cel mai probabil coapte sau maderizate. De aceea este bine să nu subestimaţi importanţa condiţiilor în care este ţinut un vin. De pildă, atunci când cumpăraţi o sticlă de vin vechi ar trebui să fiţi siguri că a fost ţinut în condiţii bune. Vechimea îi creşte preţul semnificativ, mai ales după 8-10 ani de la îmbuteliere, însă dacă vinul nu a avut parte de o temperatură constantă de aproximativ 18 grade şi de întuneric, sunt şanse foarte mari să nu-şi mai merite deloc banii.

Oxidarea

O dată ce este expus minimum câteva ore la aer, vinul se oxidează. Devine uşor acrişor, un gust pe care îl poţi compara cu cel de miez de nucă verde. Vinul alb oxidat devine uşor maroniu şi îşi pierde din vioiciune şi din aciditate. De aceea e bine să păstraţi sticlele de vin în poziţie orizontală. În timp, dopul de plută care nu stă în contact cu vinul se micşorează şi, în felul acesta, vinul „ia aer“ şi se oxidează. Un defect pe care îl întâlneşti mai rar la vinurile tinere.

Cele mai întâlnite boli ale vinului

Dacă nu vorbim despre un spumant sau un frizante, gustul „şpriţat“ la un vin este un defect, un semn că el a mai fermentat o dată în sticlă datorită diferenţelor de temperatură la care a fost expus. Refermentarea poate apărea şi din cauza unor urme de drojdie în vin sau a unei bacterii care generează dioxid de carbon. Brettanomyces sau, mai simplu, Brett este un alt tip de drojdie care apare uneori în vin şi care îi poate da un miros neplăcut (miros de medicament, de cauciuc, de transpiraţie sau de grajd). Acetobacter aceti este o bacterie care poate trasforma vinul în oţet. Poţi detecta un vin atins de această boală prin mirosul de oţet sau de diluant sau printr-un gust „oţeţit“ care apare îndeobşte în postgust.

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.
Capital - Comenteaza
Capital - Twitter
Capital - Google+
Transforma in PDF
Printeaza

EVZ

Economica.net

Ziare.com

AutoBild

Unica

Adevarul

Click

DZ

Animal Zoo

EVZ Monden

Capital - Articole similare

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul Capital.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Nume: Prenume: Varsta: Email: Localitate: Judet: Telefon:


Sex: M / F




Ma abonez la newsletter
Sunt de acord cu termenii si conditiile concursului
* Toate campurile formularului sunt obligatorii