"CNB a identificat deficienţe serioase, în special în ceea ce priveşte managementul riscurilor de credit şi de piaţă, care pun în pericol stabilitatea ERB. Managementul deficient al riscului de credit are un impact negativ asupra portofoliului de credit al băncii", se arată într-un comunicat al Băncii Naţionale. 

Un alt motiv care a dus la revocarea licenţei ERB îl constituie achiziţiile de obligaţiuni efectuate cu încălcarea legislaţiei. CNB a adăugat că va propune tribunalului să numească un lichidator pentru ERB Bank. 

Banca Naţională a Cehiei a acordat în 2008 o licenţă de funcţionare acestei bănci, denumită la acea dată European-Russian Bank, care, în 2015, şi-a schimbat numele în ERB Bank. Această licenţă era valabilă pentru întreg teritoriul Uniunii Europene. Controlată de omul de afaceri rus Roman Popov, ERB Bank îşi propunea să finanţeze proiecte de cooperare între Rusia şi Cehia, în special exporturi ale Cehiei spre Rusia. La finele lui 2015, ERB Bank număra peste 6.000 de clienţi şi aproape 10.000 de conturi, în valoare totală de 5,1 miliarde de coroane (189 milioane de euro). 

Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), cea mai mare bancă chineză, a semnat în vară un memorandum de înţelegere cu guvernul ceh pentru a coopera în cadrul unui nou fond destinat să investească în Europa Centrală şi de Est, informează Xinhua.

ICBC a precizat la acea dată că va cheltui un miliard de euro pentru înfiinţarea unei companii de tip holding financiar care va lansa fondul de investiţii în Europa Centrală şi de Est. La rândul său, Cehia va contribui cu 200 milioane de euro la acest fond, care va investi în ţările din CEE cât şi alte regiuni. Banca chineză a adăugat că viitoarea companie va strânge fonduri de la guvernele ţărilor din CEE precum şi de pe alte pieţe. Investiţiile sale se vor concentra pe construcţia de infrastructură şi capacităţi de producţie internaţionale în conformitate cu interesele Chinei în aceste regiuni. 



Premierul chinez Li Keqiang a fost primul care a propus înfiinţarea acestui fond în luna noiembrie a anului trecut, în cadrul iniţiativei "One Belt – One Road", o strategie destinată creşterii influenţei economice şi politice a Chinei într-o regiune considerată drept poarta de intrare în Uniune Europeană. 

AGERPRES