Cele mai acute probleme le întâmpină în cazul Aversa. Topolinski a cumpărat fabrica în toamna anului trecut, însă Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) a contestat licitaţia care l-a desemnat câştigător. Acum el cere oficialilor AAAS daune în valoare de 1 mil. euro. Canadianul acuză faptul că la scurt timp după ce a fost câştigată licitaţia, un reprezentant intern al AAAS s-a întâlnit cu un reprezentant al Aversa Manufacturing, firmă prin intermediul căreia au fost preluate activele Aversa, şi a ameninţat că, în situaţia în care compania nu va accepta partenerul privat impus de AAAS, aceasta din urmă nu îşi va retrage contestaţia. Chiar dacă istoricul său de investitor imobiliar aruncă o umbră de îndoială asupra intenţiilor sale de continuare a producţiei de pompe la Aversa, canadianul spune că planul său prevede investiţii de 15 mil. euro pentru dezvoltarea unei noi fabrici în Bucureşti pe o suprafaţă de 25.000 mp până în 2018.

În ceea ce priveşte planul său pentru fosta platformă industrială Vulcan, din zona Sebastian, nici acesta nu a fost îndeplinit. Omul de afaceri a cumpărat la începutul lui 2012 fosta fabrică de la Marian Iancu pentru 23 mil. euro şi intenţiona să dezvolte aici un proiect de retail. Până la urmă terenul a fost vândut sud-africanilor de la New Europe Property Investments care fac pe cont propriu un parc de retail.

Prima sa achiziţie din zona industrială, fabrica Textile Dacia din Bucureştii Noi, trebuia să fie transformată de mult într-un mall. De la sfârşitul anului 2010, când fabrica de textile a fost demolată, şi până acum omul de afaceri a anunţat o serie de variante de dezvoltare, dar nici una nu a fost pusă până acum în practică.

Astăzi, compania a anunţat un nou termen de demarare a construcţiilor: mijlocul anului 2014. Prima etapă a proiectului Victoria City Center ar trebui să fie finalizată până în septembrie 2015, conform noilor planuri. Într-un interviu acordat de Topolinski revistei Capital, în decembrie anul trecut, acesta spunea că la începutul acestui an va avea la dispoziţie, via Canada, un capital propriu în valoare de 60 mil. euro, bani care vor fi direcţionaţi către noi investiţii. Prima fază a proiectului din Bucureştii Noi, care ar trebui să cuprindă un centru comercial cu o suprafaţă închiriabilă de 36.000 mp, necesită o investiţie de 100 mil. euro, urmând ca ulterior zona comercială să fie completată de un turn de birouri, care va ridica suprafaţa la 68.000 mp şi investiţia la 170 mil. euro. Topolinski spune că 70% din suprafaţa mallului este deja închiriată, printre chiriaşi numărându-se Cora, H&M, C&A, Mango, Deichman şi Cinema Grand (care va opera opt săli de cinema) şi că încă mai are înţelegerea cu Alpha Bank pentru finanţarea proiectului.

Investitorul şi-a atras în echipă fostul şef de retail al Globe Trade Centre (GTC), Burcu Uygurcetin, şi spune că începe procesul de închiriere al etapei a doua a proiectului Victoria City, un turn de birouri cu o suprafaţă de 16.500 mp, care va include şi 3.000 mp de spaţii de retail conectate cu mallul. Această etapă este programată pentru livrare în prima jumătate a anului 2016.

Compania a mai anunţat că intenţionează să cumpere noi terenuri în România şi Ucraina, pentru a-şi ridica portofoliul de proiecte în dezvoltare la 360.000 mp de spaţii de retail şi de birouri.

Rămâne de văzut dacă până la urmă se va realiza vreunul dintre proiectele promise de Topolinski, a cărui singură afacere generatoare de venituri sunt cele 300 de apartamente cumpărate înainte de criză şi închiriate.

Citiţi şi Povestea canadianului cu interese imobiliare care a resuscitat o fabrică de pe vremea Regelui Carol I