Potrivit acestuia, BCR intenţionează ca până la finele anului să-şi reducă portofoliul de credite neperformante cu 25%, respectiv cu circa 800 de milioane de euro.

'Perspectivele pentru 2014 – 2015 arată pentru România o normalizare completă a costurilor de risc la 100 – 150 de puncte de bază în raport cu nivelul mediu brut al împrumuturilor către clienţi începând cu 2015, însoţită de reducerea accelerată a portofoliului de credite neperformante cu aproximativ 800 de milioane euro, încă din 2014, şi o creştere semnificativă a ratei de acoperire a creditelor neperformante', a spus Treichl.

Portofoliul de credite neperformante pe care îl administrează BCR este de aproximativ 12,9 miliarde de lei (3 miliarde euro), banca decizându-se să-l soluţioneze într-o manieră accelerată, în vederea îmbunătăţirii semnificative a calităţii bilanţului şi performanţei financiare în viitorul apropiat.

În ceea ce priveşte Ungaria, aici se prevede o normalizare treptată a costurilor de risc, până în 2016, în raport cu nivelul mediu brut al împrumuturilor către clienţi, pornindu-se de la premisa că toate măsurile guvernamentale vor fi finalizate în cursul acestui an.

'Pentru Ungaria se prevede o normalizare treptată a costurilor de risc la 150 – 200 de puncte de bază, în raport cu nivelul mediu brut al împrumuturilor către clienţi, până în 2016, plecând de la premisa că toate măsurile guvernamentale vor fi finalizate în 2014, cu un venit operaţional mai redus, dar sustenabil pe fondul unui venit net din dobânzi mai scăzut', a arătat Treichl, într-o conferinţă de presă pentru anunţarea rezultatelor financiare din semestrul unu 2014.

Sistemul bancar din Ungaria este sub presiunea posibilităţii de a plăti compensaţii clienţilor pentru creditele ipotecare în valută, totalul sumei pe sistemul bancar fiind de 1,36 miliarde dolari.

La nivel de grup, oficialii Erste se aşteaptă la un venit operaţional sub valoarea previzionată pentru 2014, pe fondul veniturilor operaţionale mai scăzute din în România şi Ungaria.

Erste Group Bank a anunţat o pierdere netă de 929,7 milioane euro, în S1 2014, iar BCR o pierdere netă de 276,6 milioane lei.

Agerpres