În schimb, masa monetară M3, un indicator al lichidităţii existente în economie, a crescut cu 5,1% noiembrie, după un avans de 5,3% în octombrie. 

În septembrie 2014, BCE a redus la minus 0,20% dobânda la depozitele constituite de băncile comerciale la BCE, în ideea de a le încuraja să relanseze creditarea şi astfel să susţină creşterea economică. 

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a anunţat luna trecută că BCE este pregătită să majoreze luna viitoare programul de relaxare cantitativă (QE), deoarece perspectivele economice se înrăutăţesc şi inflaţia scade. 

În martie 2015, Banca Centrală Europeană a demarat mult-aşteptatul program de relaxare cantitativă, în valoare de 1.100 miliarde de euro (1.200 miliarde de dolari), dar inflaţia rămâne mult sub ţinta BCE, uşor sub 2%. 

Programul BCE de stimulare a economiei zonei euro poate fi prelungit dincolo de septembrie 2016 dacă va fi necesar, alte instrumente pot fi de asemenea activate pentru a întări impactul achiziţionării de obligaţiuni, a dat asigurări şeful BCE. 

Un sondaj derulat de Reuters în rândul a 19 traderi arată că BCE va adopta noi măsuri pentru a sprijini economia zonei euro şi majorarea inflaţiei. 11 dintre cei 19 traderi intervievaţi susţin că BCE va extinde programul de achiziţii cu încă 20 de miliarde de euro lunar, suma totală din fiecare lună ajungând la 80 de miliarde de euro. Traderii sunt convinşi că Banca Centrală Europeană va prelungi programul de relaxare cantitativă. 

Analiştii consideră că programul BCE de relaxare cantitativă, deprecierea euro şi declinul preţului ţiţeiului vor stimula economia zonei euro în acest an.

AGERPRES