Aproximativ 550.000 de polonezi au credite ipotecare în franci, contractate înainte de criza financiară, când zlotul polonez era relativ puternic în raport cu francul. În prezent, o parte dintre aceştia au probleme la rambursare, în urma deciziei Băncii Naţionale a Elveţiei, din 15 ianuarie, de a elimina pragul minim al cursului de schimb euro-franc, fapt ce a condus la o depreciere a cu 22% a zlotului polonez în raport cu francul. 

Preşedintele Asociaţiei Băncilor din Polonia, Krzysztof Pietraszkiewicz, a declarat, marţi, că va prezenta un pachet de măsuri printre care se numără şi crearea unui fond care să-i ajute, temporar, pe cei care au probleme cu rambursarea datoriilor. 
'Asociaţia nu va propune o conversie la cursul istoric, pentru că aceasta ar fi imposibil de suportat de către economie şi sistemul bancar', a declarat Krzysztof Pietraszkiewicz. 

Anterior, Autoritatea de Supraveghere Financiară din Polonia (KNF) a estimat că o conversie în zloţi a creditelor în franci la cursul istoric ar costa aproximativ 25 miliarde zloţi (6,6 miliarde de dolari). Guvernatorul Băncii centrale a Poloniei, Marek Belka, a respins planul de conversie al KNF, apreciind că acesta ar fi fatal pentru bănci şi ar lipsi Banca centrală de o parte importantă din rezervele sale. 

Andrzej Duda, cel care duminică a câştigat alegerile prezidenţiale din Polonia, a promis şi el în timpul campaniei electorale conversia creditelor la un curs istoric, iar costurile să fie suportate de bănci. Luni şi marţi, acţiunile băncilor poloneze au înregistrat scăderi în condiţiile în care analiştii au apreciat că planul de conversie ar putea costa băncile aproximativ şase miliarde de zloţi sau 37% din profiturile lor anuale. 

Potrivit cotidianului Rzeczpospolita, la finele lunii martie polonezii aveau credite ipotecare în franci elveţieni în valoare de 144 miliarde zloţi. 

AGERPRES