"Va apărea un adevărat val de disperare, pentru că deja la cursul de 3,7, afișat ieri, oamenii aceștia erau la capătul rezervei de oxigen. Acum – la 4,5 – va deveni imposibil de suportat pentru 150.000 de persoane", a declarat avocatul Gheorghe Piperea, citat de digi24.ro.

"Cea mai mare temere – și mă aștept să se întâmple chestiunea asta – este că vor ajunge în imposibilitate de plată zeci de mii de persoane și se va pune problema unor executări silite, cu evacuări, cu trimiteri în stradă ale unor întregi familii", a adăugat Piperea.

Oficialii băncii centrale consideră, însă, că pericolul nu va afecta foarte multă lume.

"Aprecierea bruscă a francului elvețian în raport cu moneda națională, care s-a produs joi, are un impact redus asupra României, pentru că numai 5% din populația împrumutată are credite în franci elvețieni", a declarat consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.

Francul elvețian s-a apreciat spectaculos după ce banca centrală a Elveției a anunțat, astăzi, că abandonează rata minimă de schimb de 1,2 franci/euro, încheind astfel o politică de trei ani în care a încercat să evite aprecierea excesivă a monedei naționale și să protejeze economia de criza datoriilor suverane din zona euro. Cursul a sărit de 5 lei, în creștere cu 15%.

Banca Naţională a României a anunţat astăzi, la 13.00, un curs de 4,3287 lei pentru un franc, în timpul zilei cotaţiile trecând şi de 5 lei.