'În anul 2015, cheltuielile pentru consumul alimentar au deţinut, pe ansamblul gospodăriilor, o pondere de 41,6% din totalul cheltuielilor de consum, în scădere cu 1,8 puncte procentuale faţă de anul 2014. În medie, pe ansamblul gospodăriilor, ponderea cheltuielilor pentru mărfuri nealimentare, în cheltuielile totale de consum, a fost de 31,5% (30,2% în anul 2014). Amplitudinea variaţiei acestei ponderi pe categoriile de gospodării analizate, în funcţie de statutul ocupaţional al capului gospodăriei, a fost de 9,1 puncte procentuale, cea mai înaltă pondere înregistrându-se la gospodăriile de salariaţi (32,9%), iar cea mai scăzută la cele de şomeri (23,8%). Cheltuielile pentru plata serviciilor deţin, în medie pe ansamblul gospodăriilor, o pondere de 26,9% în totalul cheltuielilor de consum, în creştere cu 0,5 puncte procentuale faţă de anul 2014', informează INS. 

Analiza dinamicii cheltuielilor totale de consum reale, medii lunare pe o gospodărie, evidenţiază o evoluţie ascendentă (+4,6% pe ansamblul gospodăriilor faţă de anul precedent), mai scrie Agerpres. 

'Dintre categoriile de gospodării analizate, doar cele de şomeri au avut o evoluţie descendentă (-9,5%). Analiza dinamicii pe principalele elemente a cheltuielilor de consum reale evidenţiază o evoluţie pozitivă semnificativă pentru produsele nealimentare (+9,1%) şi servicii (+6,6%) şi doar o dinamică în uşoară creştere pentru produsele alimentare (+0,3%). Astfel, atât cheltuielile pentru servicii, cât cheltuielile pentru produse nealimentare, au avut cea mai mare creştere la categoria de gospodării agricultori (+20,2% respectiv de +9,6%)', menţionează sursa citată.