"În primul rând sunt foarte mândru că Braşovul a iniţiat la nivel european această temă, Stalin. Este o temă de istorie universală, de istorie europeană şi cred că perioada stalinistă, chiar dacă nu te-ai numit oraşul Stalin, a lăsat în urmă multe drame, multe tragedii, dar în acelaşi timp reprezintă şi multe poveşti de viaţă şi cred că Braşovul cu asta poate să vină, ca şi ceilalţi parteneri ai noştri. Dincolo de exponate, de mărturii aduse din arhive sau de alte surse de documentare ştiinţifică, poate să vină cu aceste poveşti despre cum a fost să trăieşti în perioada stalinistă şi, în mod punctual, cum a fost să fii cetăţean al oraşului Stalin, aşa cum s-a numit Braşovul în perioada 1950-1960. Ne bazăm pe faptul că există astfel de mărturii atât din partea braşovenilor găsiţi aici de oraşul Stalin, cât şi din partea celor veniţi odată cu oraşul Stalin. Sunt poveşti de viaţă spectaculoase şi, de fapt, aceasta este istoria", a subliniat Nicolae Pepene. 

Proiectul urmăreşte să provoace comunităţile să discute despre această perioadă foarte dură, despre istoria lor sau mai mult decât atât, ţinând cont că un grup ţintă sunt tinerii, aşa poate vor înţelege mai multe despre ceea ce a însemnat o perioadă dramatică a omenirii, respectiv perioada dominată de cultul personalităţii şi de autoritatea Moscovei şi a dictatorului Stalin, a adăugat sursa citată. 

Proiectul dezvoltă un parteneriat internaţional între organizaţii culturale din şase oraşe europene Stalin, respectiv Braşov, Varna (Bulgaria), Katovice (Polonia), Kucova (Albania), Eisenhuttenstadt (Germania), şi Dunaujvaros (Ungaria). 

"I Was Citizen of Stalin Town" urmăreşte, pe de o parte, să stârnească dezbateri publice privind modul în care regimurile totalitare staliniste au privat cetăţenii de drepturile lor fundamentale şi au condus la abuzuri în masă, iar pe de alta, să îi determine pe cetăţenii Europei contemporane să reflecte asupra cauzelor care au determinat constituirea Uniunii Europene şi modul în care guvernele şi generaţiile care au trăit dramele regimurilor totalitare din Europa secolului XX urmăresc promovarea păcii. 

Proiectul începe la 1 august 2016, prin extinderea echipei de proiect la nivel internaţional, apoi prima acţiune va fi în luna septembrie – constituirea unei platforme on-line în care, sub formă digitală, fiecare membru al proiectului, fiecare fost oraş Stalin îşi constituie o arhivă istorică. Primele ateliere vor începe în primăvara anului 2017. 

"Proiectul se termină în anul 2017, la Braşov, printr-o tabără internaţională de vară unde se vor reuni toate experienţele Stalin din cadrul proiectului, ocazie cu care se va amenaja o expoziţie intitulată "Am fost cetăţeanul Oraşului Stalin". După care, dorinţa noastră este să colaborăm în continuare cu partenerii din proiect atât în itinerarea expoziţiei cât şi în dezvoltarea altor proiecte care să păstreze această temă extrem de importantă pentru toate ţările care au trecut prin drama regimului stalinist", a mai precizat Nicolae Pepene. 

AGERPRES