Expediția va dura aproximativ două luni de zile, iar ascensiunea se va face pe partea nepaleză a muntelui. Lhotse este al patrulea munte ca înălțime din lume, după Everest, K2 și Kangchenjunga, și este situat la granița dintre Tibet și Nepal. Vârful său este legat de Everest prin Șaua Sudică, la peste 8000m altitudine.

„Este cea de-a treia întâlnire a mea cu Lhotse. Este un munte de la care am învățat foarte multe, tocmai pentru că nu am reușit să îl urc încă. Lhotse mi-a arătat cum este să ajungi la 8000m și să decizi să te retragi, fără ca retragerea să însemne renunțare la vis. Este o lecție despre cât de onest poți fi cu tine însuți și cu ceilalți, ca alpinist și ca om, precum și despre determinare. De aceea  mă întorc cu bucurie pe Lhotse”, a declarat Alex Găvan, înainte de plecare.

În 2012, alpinistul a mai avut două tentative a urca pe Lhotse. Prima dată, în sezonul de primăvară, Alex s-a retras de la altitudinea de 7600m, ca urmare a unei infecții pulmonare dobândite în tabăra de bază. A doua oară, în sezonul de toamnă, Alex Găvan și partenerul său, Alexey Bolotov (Rusia), s-au retras din cauza condițiilor de pe munte, în noaptea ascensiunii finale, după  ce au atins altitudinea de 8000 de metri.

Potrivit unui comunicat de presă, proiectul este posibil cu sprijinul Certinvest (Partener Principal), Totalsoft, (Partener),  Zitec (Partener IT), OMA Vision (Partener Comunicare), precum și al Intercapital Invest, Accountess, World Class, Suplimente.ro, Sanador (Suporteri). Până acum, Alex Găvan a escaladat Shisha Pagma (8027 m), Makalu (8463m), Gasherbrum 1 (8068m), Broad Peak (8047m), Manaslu (8156m), Cho Oyu (8201m).

În lume sunt 14 vârfuri de peste 8000 de metri, variind între 8027 m (Sisha Pangma) şi 8850 m (Everest). Toate aceste vârfuri se află în Asia Centrală, în regiunile de graniţă dintre Nepal, India, Pakistan şi China, în munţii Himalaya şi Karakorum. Peste 95% din ascensiunile pe vârfuri de peste opt mii de metri sunt făcute cu ajutorul buteliilor de oxigen.