AIEA informează că mai multe dintre aceste naţiuni sunt în nordul Africii şi în Orientul Mijlociu, precum Maroc, Egipt, Iordania şi Arabia Saudită. 

Anunţul a fost făcut luni de şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Yukiya Amano, citat de DPA. 

Dacă toate ţările care studiază opţiunea energiei nucleare îşi urmează planul, clubul ţărilor care exploatează acest tip de energie se va dubla la 60 de naţiuni. 

'Energia nucleară poate avea o contribuţie semnificativă la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi în ameliorarea securităţii energetice, livrând în acelaşi timp cantităţile mari şi în creştere de care este nevoie pentru dezvoltare', a spus Amano în deschiderea întâlnirii anuale a statelor membre AIEA de la Viena. 

Totuşi, multor state care au astfel de intenţii le lipsesc reglementările şi autorităţile necesare, precum şi forţa de muncă calificată pentru a opera centrale nucleare, a apreciat şeful AIEA într-un raport scris făcut public la conferinţă. 

În ciuda numărului considerabil de guverne interesate, AIEA consideră că exploatarea energiei nucleare se va extinde mai lent decât se prognoza anterior. 

Capacitatea energetică nucleară ar urma să crească cu 1,9% până în 2030 conform estimării conservatoare a AIEA, faţă de 2,4% cât se estima anul trecut. 

Printre cauzele avansate pentru revizuirea în scădere a acestei estimări sunt preţurile scăzute pentru gaz şi energie regenerabilă, o economie globală cu un ritm lent de creştere şi adoptarea unor standarde mai înalte de siguranţă după catastrofa de la Hiroshima.

AGERPRES