Legea prevede concedierea până în 2014 a 15.000 de funcţionari, dintre care 4.000 în 2013. Adoptarea legii era necesară pentru ca reprezentanţii UE, BCE şi FMI să acorde Greciei luna acesta tranşa de 8,8 miliarde de euro, din care 2,8 miliarde de euro ar urma să fie aprobaţi luni la şedinţa adjuncţilor miniştrilor de finanţe şi oficialilor Trezoreriei din statele membre ale Eurogrupului.
Ministrul elen de Finanţe, Yannis Stournaras, a declarat în Parlamentul Greciei că, în urma aprobării noilor măsuri de austeritate, creditorii internaţionali vor acorda Atenei încă şase miliarde de euro din împrumuturile de urgenţă. Grecia are nevoie de bani pentru a achita salariile, pensiile şi obligaţiunile deţinute de BCE care ajung la scadenţă în 20 mai, a explicat Stournaras. Negocierile dintre Grecia şi creditorii săi internaţionali s-au desfăşurat timp de câteva săptămâni, ele fac parte din controalele regulate ale planului de redresare a ţării, în vederea deblocării următoarelor tranşe de împrumut.

Din pachetele de asistenţă financiară aprobate de UE, BCE şi FMI, Grecia a obţinut deja 200 miliarde de euro şi ar urma să obţină încă 40 miliarde de euro până la sfârşitul lui 2014.

În pofida a două programe de sprijin care au implicat Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană, Fondul Monetar Internaţional, precum şi creditorii privaţi, Grecia se confruntă în 2013 cu al şaselea an de recesiune.

Conform celor mai recente estimări ale FMI, economia Greciei se va contracta cu 4,2% în acest an, după o cădere de 6% înregistrată anul trecut, dar va reveni în teritoriul pozitiv anul viitor, cu o creştere de 0,6%. AGERPRES