Una dintre ultimele șanse pe care le poate primi construcția europeană este ca, la reuniunea liderilor UE care începe joi, la Bruxelles, să se găsească acea soluție care, atât pe termen scurt, cât mai ales pe termen lung, să poată rezolva criza datoriilor suverane.
În ultimele zile, cancelarul german Angela Merkel a vorbit despre o regândire a tratatelor UE, iar summitul este prilejul ideal pentru a impune modificări fundamentale ale Constituției Europene. Intențiile liderilor europeni întâmpină însă o opoziție puternică, chiar și în Parlamentul European. Germanul Sven Giegold, membru al Parlamentului European, arată că, odată cu noile măsuri, suveranitatea statelor europene devine istorie.
“Ce este suveranitatea pentru Germania dacă plătește miliarde și miliarde pentru risc? Nu mai e nicio suveranitate! Suntem forțați să facem asta pentru că euro este o realitate. Așadar, în fond, recâștigarea suveranității prin împărțirea acesteia la nivel european, despre asta este vorba în toată această operațiune”, susține Sven Giegold.