Rata sărăciei a crescut în România cu cinci procente în perioada 2005-2008. Sărăcia afectează în prezent 23% din populaţia ţării, potrivit celor mai recente date furnizate de FDSC. România este unul dintre statele membre UE care cheltuie cel mai mic procent din PIB (14%) pentru protecţia socială, faţă de o medie UE, de 27%. Pe de altă parte, procentul alocat sistemului de sănătate din România este de aproximativ 3,8% din PIB, ceea ce ne plasează cu mult sub media europeană (7-8%) sau chiar sub media țărilor din Africa (5,9%).
România ocupă ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește speranţa de viaţă, care este de 72,7 ani, în medie, în comparaţie cu media Uniunii Europene, de 77,5 ani. Este o diferență de aproape 5 ani, potrivit raportului "Health at a Glance", publicat în decembrie 2010 de către Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD). România are, de asemenea, cea mai ridicată rată a mortalităţii infantile din Europa, cu 10 copii care mor la fiecare 1.000 de naşteri, o rată dublă faţă de media europeană.
Aceste date au fost readuse în atentia publică astăzi de compania farmaceutică GlaxoSmithKline (GSK), de Ziua Mondială pentru Eradicarea Sărăciei. Cea mai importantă statistică este aceea că în lume, un om din 7 traieşte în prezent în sărăcie. Banca Mondială estimează că aproximativ 1,3 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc în sărăcie (cu puţin peste 1 dolar pe zi), iar cele mai recente date furnizate de Organizaţia pentru Alimente şi Agricultură, parte a Naţiunilor Unite (FAO) arată că, din totalul populaţiei globale, de 7 miliarde de oameni, aproximativ 925 de milioane suferă din cauza foametei, cei mai afectaţi fiind copiii. Astfel, sărăcia are un rol determinant în decesul a cel puţin 5 milioane de copii, în fiecare an, în întreaga lume.
În acest context, ziua de 17 octombrie a fost declarată Ziua Mondială pentru Eradicarea Sărăciei, prilej pentru toate organizaţiile implicate în acţiuni umanitare să tragă un semnal de alarmă în privinţa numărului foarte mare de oameni care se confruntă cu situaţii de sărăcie ce le afectează sănătatea şi viaţa.