Compania a fost nominalizată în Top 100 Performeri din Sănătate, top publicat recent de Revista Capital.

Zimmer Biomet, proteze articulare pentru zeci de mii de români

Conform informațiilor, aceste dispozitive sunt și cele mai vândute produse din portofoliul brandului, reprezentând 80% din cifra de afaceri.

“Categoria cea mai vândută de produse din portofoliul nostru o reprezintă protezele articulare destinate înlocuirii pe cale chirurgicală a articulațiilor șoldului și genunchiului, afectate de grade avansate de artroză. În anul 2022 au fost implantate la pacienții din România peste 10,000 de astfel de proteze”, a explicat reprezentantul companiei, explicând că doar 20% dintre acestea ajung la spitale private și restul la cele de stat.

În primul trimestru din 2023 a fost înregistrată o creștere de peste 30% a numărului de proteze față de 2022, o urmare a perioadei de pandemie în care intervențiile chirurgicale asupra acestor pacienți cronici au fost amânate, fenomen întâlnit la nivel mondial.

“Producătorii de astfel de proteze s-au confruntat cu o cerere mai mare decât capacitatea de producție existentă la sfârșitul perioadei de pandemie. În plus, majoritatea acestor implanturi (peste 70%) sunt confecționate din aliaj de titan, iar cel mai important furnizor la nivel mondial este Rusia”, a completat managerul companiei, care recunoaște că există o “competiție internă” pentru alocarea produselor și ofertarea acestora.

Robotul ortopedic (“ROSA” – Robotic Surgeon Assistant), destinat implantării cu acuratețe maximă a protezelor articulare, este echipamentul cel mai scump al Zimmer Biomet, cu o valoare de peste 2 milioane de euro.

“Pacienții sunt mult mai educați, au așteptări mult mai mari și doresc să aibă acces mai facil și mai rapid la tratament și informație medicală”, a declarat Marian Isac, Country Manager Zimmer Biomet România.

ROSA Robotic Surgeon Assistant: Robotul ortopedic “ROSA”, destinat implantării cu acuratețe a protezelor articulare, are o valoare de peste 2 milioane de euro.

Prezentăm mai jos, integral, răspunsurile oferite de Marian Isac în cadrul nominalizării în Top 100 Performeri din Sănătate:

 1. 1. Echipamentele ocupă un loc central în preocupările managerilor de unități medicale. Care este categoria cea mai vândută?Categoria cea mai vândută de produse din portofoliul nostru, o reprezintă : protezele articulare destinate înlocuirii pe cale chirurgicală a articulațiilor soldului și genunchiului, afectate de grade avansate de artroză. În anul 2022 au fost implantate la pacienții din România peste 10,000 de astfel de proteze din portofoliul nostru, reprezentând peste 80% din cifra noastră anuală de afaceri. În primul trimestru al anului 2023, am înregistrat o creștere de peste 30% a numărului de astfel de proteze, față de același trimestru al anului trecut, această fiind și o urmare a perioadei de pandemie de Covid, perioada în care intervențiile chirurgicale asupra acestor pacienți cronici, au fost amânate, nefiind considerate urgențe.2. Care este cea mai mare provocare a domeniului în care activați?

  În perioada pandemiei, intervențiile elective (neconsiderate urgențe) au fost stopate în spitalele din România, cu scopul de a nu bloca disponibilitatea paturilor de terapie intensive; artroză fiind o boală cronică cu evoluție lentă și progresivă, tratamentul chirurgical al acesteia prin implantarea de protezare articulare, a fost pur și simplu stopată în cele mai multe spitale publice din România, precum și în unele spitale private. Acest fenomen s-a produs la scară mondială, nu numai în România. Ulterior, toți acești pacienți, la care boală a progresat, au revenit în spitale pentru a fi tratați, dar în număr mult mai mare decât în perioadele anterioare. Astfel, producătorii de astfel de proteze s-au confruntat cu o cerere mai mare decât capacitatea de producție existența la sfârșitul perioadei de pandemie. În plus, majoritatea acestor implanturi (peste 70%) sunt confecționate din aliaj de titan, iar cel mai important furnizor de titan la nivel mondial este : Rusia, neexistând alte țări care să aibă o industrie solidă în extragerea și exploatarea acestui minereu. În urmă războiului pornit de peste un an între Rusia și Ucraina, a crescut prețul acestei materii prime și a scăzut dramatic disponibilitatea acesteia. Acest cumul de factori a condus la o disponibilitate de produse mult sub nivelul cererii din spitalele din întreagă lume, implicit în România. În companii că a noastră există la acest moment o “competiție internă” pentru alocarea produselor și ofertarea acestora pe o piață sau altă. În acest moment această este cea mai mare problema cu care ne confruntăm în această industrie.

  3. Care sunt clienții dvs cei mai buni, unitățile de stat sau cele private?

  În ceea ce privește cifra de afaceri, această este net în favoarea spitalelor publice : circa 80%. Colaborăm intens și cu spitalele private și am observat o creștere importantă a acestui sector, cu precădere în timpul pandemiei și după această perioada. În esență avem o colaborare excelență cu ambele domenii ; personalul medical este foarte profesionist și dedicate, în toate spitalele. Spitalele private sunt însă mai expuse financiar fluctuațiilor economice din perioadele dificile (pandemie, conflictele internaționale, etc.) ele reacționând inclusiv în ceea ce riveste relația lor cu furnizorii, achizițiile de echipamente moderne, investițiile în tehnologie.

  Se vorbește foarte mult despre digitalizare. Din punctul dvs de vedere, se vede un progres din acest punct de vedere în cererea de echipamente medicale?
  Da, este evidență orientarea spre digitalizare și a domenului sănătății. Statisticile medicale, colectarea și utilizarea datelor privitoare la eficientă unor tipuri de tratament asupra pacienților, devin esențiale în anticiparea și dovedirii eficienței acestora pe termen lung. Pacienții sunt mult mai educați, au așteptări mult mai mari și doresc să aibă access mai facil și mai rapid la tratament și informație medicală, cu rezultatele mai bune, costuri mai mici, confort mai mare și timp de suferință cât mai redus. Toate acestea pun presiune pe sistemul medical în sensul eficientizării : colectării, stocării, interpretării și utilizării informației. Compania noastră introduce o întreagă gama de produse care să sprijine aceste noi tendințe, produse care de anul acesta sunt disponibile și în România.

  5. Cum se manifestă concurența pe piața pe care activați?

  La nivel Mondial există foarte mulți producători de produse similare că și utilitate cu cele produse de compania noastră, dar calitatea și evidențele clinice existente, variază foarte mult în această piață. În România există zeci de competitori, de regulă distribuitori locali de produse similare, de calități diferite. Există însă puțini competitori de talie mondială, prezenți și în România, care de obicei își îndreaptă că sin oi atenția spre calitatea produselor, serviciilor și programelor de educație medicală, în sensul imbuntatirii modalității de utilizare a produselor respective sia rezultatelor clinic la pacienții implicați. De regulă aceste puține companii au prețurile produselor lor mai ridicate, iar ceilalți jucători au tendința să între în competiție prin reducerea prețurilor,mai ales în acele spitale care nu se bucură de o finanțare suficientă.

  6. Sunteți la curent cu noutățile tehnice din acest domeniu, care credeți că va fi tendința centrală în următorii zece ani?

  În domeniul Ortopediei se va pune accent pe implanturi și tehnici operatorii care să permită intervenții cât mai puțîn invazive, cu recuperare cât mai rapidă post-operatorie, cu o recuperare funcțională cât mai apropriată de cea normală și cu o longevitate crescută a suprvietuirii implantului în corp. Toți pacienții doresc : mai puțînă suferință, o viață și o mobilitate cât mai apropiată de cea normală și pe termen cât mai lung. Chirurgul și implantul vor trebui să poată oferi aceste lucruri.

  7. Care este aparatul/dispozitivul cel mai scump pe care îl aveți în ofertă?

  Robotul ortopedic (“ROSA” – Robotic Surgeon Assistant) destinat implantării cu acuratețe maximă a protezelor articulare este echipamentul nostru cel mai scump (are un preț de peste 2 milioane de Euro, cu accesoriile aferente), dar costul acestuia se amortizează în timp, prin reducerea complicațiilor și a costului potențialelor reinterventii, generate de implantarea inexactă a unor proteze. Practic acesta reprezintă o investiție care generează o economie pe termen lung, dar și cele mai bune rezultate la pacienții operați.

Excelența în medicină premiată la Gala Capital Top 100 Performeri din Sănătate

Companii din pharma, clinici, rețele de spitale de stat și private și medici din România au fost premiați în cadrul Galei Capital Top 100 Performeri din Sănătate, care a avut loc miercuri, 24 mai 2023, începând cu ora 19.30, la One Club și difuzată live pe pagina de facebook Capital România și pe canalul de Youtube HAI Romania.

Aflată la prima ediție, Gala Capital Top 100 Performeri din Sănătate este un eveniment în cadrul căruia au fost prezentate și premiate cele mai importante și eficiente companii din industria pharma și medicală, clinici, rețele de spitale de stat și private și personalități din domeniu.

Performerii ce vor fi prezentați și premiați în cadrul evenimentului au fost incluși și în Capital Top 100 Performeri din Sănătate, un proiect dedicat în întregime medicinei și analizei economice a acesteia, acest Top reprezentând o oglindă a evoluției sistemului medical românesc.

Capital Top 100 Performeri din Sănătate a fost lansat în cadrul evenimentului și este structurat pe 10 categorii: Excelența în Medicină, Educație și cercetare, Spitale de Stat, Spitale Private, Clinici Private, Producție și Servicii Medicale, Distribuție și Retail Pharma, Producători de Medicamente, Producători de suplimente alimentare și Autorițăți din Sănătate.