Zelenski lansează acuzații grave la adresa Rusiei. Spune că au blocat exportul a 22 de milioane de tone de alimente

Totodată, liderul de la Kiev spune că va urma rapid o criză energetică în cazul în care Ucraina nu va primi ajutor pentru a-și debloca porturile. Declarația lui Volodimir Zelenski a fost făcută după o întâlnire cu premierul portughez António Costa.

Rusia a blocat aproape toate porturile și toate oportunitățile maritime de a exporta alimente – cerealele noastre, orzul, floarea-soarelui și altele. O mulțime de lucruri. Va fi o criză în lume. A doua criză după cea energetică, care a fost provocată de Rusia. Acum va crea o criză alimentară dacă nu deblocăm rutele pentru Ucraina, nu ajutăm țările din Africa, Europa, Asia, care au nevoie de aceste produse alimentare”, a afirmat Zelenski, potrivit informațiilor transmise de The Guardian.

De asemenea, acesta a adăugat că o modalitate de deblocare a porturilor ar fi prin intermediul unei soluții militare, care ar implica procurarea de noi arme de la aliați.

Ucraina are în față o șansă pentru o contraofensivă

Potrivit serviciilor de informații militare britanice și unor analiști occidentali, ofensiva Rusiei în Donbas a pierdut din elan și, în condițiile actuale, este puțin probabil ca Rusia să o accelereze în mod semnificativ.

De exemplu, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat recent, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin, că “războiul Rusiei în Ucraina nu se desfășoară conform planului Moscovei”, menționând că Rusia nu a reușit să captureze Kievul și s-a retras din Harkov.

Analiștii de la Institutul American pentru Studii de Război împărtășesc acest punct de vedere. Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a subliniat, de asemenea, încetinirea „invaziei brutale a Rusiei”.

Experții și analiștii occidentali subliniază că Rusia trebuie să își schimbe strategia și să treacă de la încercările de victorii fulgerătoare și rapide la un război de uzură.

Într-un interviu acordat postului Vocea Americii, Jan Brzezinski, membru senior al Atlantic Council, a declarat că Rusia și-a schimbat complet strategia.

„Inițial, Rusia conta pe o lovitură fulgerătoare, decapitarea Kievului și stabilirea controlului asupra întregului teritoriu al țării. Acum, Rusia joacă un joc complet diferit și are o strategie complet diferită, în care folosește forțe umane pe scară largă pentru a epuiza și zdrobi trupele ucrainene”, a declarat Jan Brzezinski.