”Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord urmăreşte îndeaproape evenimentele legate de anularea, la data de 27 iulie 2018, a zborurilor companiilor Ryanair şi Wizz Air, pe rutele Londra-Budapesta, respectiv Londra-Arad. Misiunea diplomatică a efectuat, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă cele două companii aeriene în vederea identificării unor soluţii şi pentru a se asigura că cetăţenilor români le sunt respectate drepturile. De asemenea, reprezentanţii Ambasadei României la Londra s-au asigurat că cetăţenii români au primit apă şi vouchere pentru mâncare”, se arată într-un comunicat de presă al MAE.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, în urma demersurilor misiunii diplomatice, a rezultat faptul că pasagerii cursei Wizz Air aflaţi pe aeroportul Luton au fost relocaţi către alte zboruri cu destinaţia România.

”În ceea ce priveşte situaţia grupului de cetăţeni români aflaţi pe aeroportul Stansted, precizăm faptul că acestora le-a fost asigurată cazarea de către Universitatea Cambridge, instituţie în cadrul căreia grupul de cetăţeni români a participat la un program educaţional. Cetăţenii români urmează să îşi continue călătoria către România, în cursul zilei de mâine (duminică – n.r.), cu un autocar pus la dispoziţie de universitate. Doi diplomaţi români din cadrul ambasadei menţin permanent legătura atât cu companiile aeriene, cât şi cu cetăţenii români aflaţi pe cele două aeroporturi”, se mai arată în comunicat.

MAE mai informează că cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord: +44 20 76027328; +44 20 7602 9833; +44 20 7603 6694; +44 20 76025193; +44 20 7603 0572; +44 20 7602 2065, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă sau la numărul de urgenţă al misiunii diplomatice: +44 7738716335.

”Ambasada României la Londra monitorizează cu prioritate situaţia şi menţine contactul atât cu reprezentanţii companiei aeriene, cât şi cu cetăţenii români, acordând asistenţă consulară în limita competenţelor legale, până la plecarea acestora către România”, mai precizează comunicatul MAE, informează Mediafax.

Un purtător de cuvânt al companiei Ryanair a declarat pentru SkyNews că în noaptea de 27 iulie compania a fost obligată să anuleze mai multe zboruri. Situaţia a fost provocată de furtunile puternice care au dus la amânarea sau anularea curselor. Pasagerii afectaţi au fost notificaţi prin email sau SMS a anunţat reprezentantrul comaniei Ryanair, potrivit corespondentului SkyNews. Ca variantă, pasagerilor afectaţi li s-a oferit varianta returnării banilor pe bilete sau un loc într-un zbor ulterior, când vremea o va permite.