Căderea guvernului grec ar putea antrena un haos pe străzile Atenei cât şi pe pieţele financiare. Imunitatea leului faţă de problemele din Europa este acum pierdută, iar presiunea de depreciere în raport cu euro poate continua dacă pentru situaţia din Grecia nu se găseşte o soluţie rapidă, notează analiştii XTrade Brokers.
Miniștrii de finanțe ai zonei Euro vor să vada « tăieri în carne vie » în Grecia înainte de a elibera o tranșă a împrumutului care ar salva țara – temporar – de la faliment. «Stabilitatea depinde acum de un fir de ață, cel al confirmării noului cabinet al lui Papandreou de către Parlament. Căderea Guvernului ar putea antrena o dinamică haotică atât pe străzile Atenei cât și în piețele financiare. Cu o datorie publică de peste 160% din PIB estimată pentru anul acesta, Grecia joacă rolul principal în situatia financiară a zonei Euro, dar investitorii știu că- nu foarte departe în urmă- se pot pregăti pentru un joc periculos și Irlanda și Portugalia.
Este motivul pentru care Euro a suferit scăderi accentuate în ultima săptămână în fața dolarului și yenului japonez, atingând minime record față de francul elvețian », a arătat Victor Safta, directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers.
Noutatea vine însă din reacți Leului. Moneda națională ne-a arătat o forță neobișnuită de sfidare a dinamicilor negative din zona Euro în prima parte a anului, însă « imunitatea sa absoluta » este acum pierduta : deprecierea a fost alimentată de lichidarea pozițiilor speculative mizând pe aprecierea Leului – deschise atunci când problemele de finanțare ale unor state din zona Euro păreau a avea o șansa de rezolvare și economia româneasca dădea semne de inzdrăvenire. Stabilitatea politică pare pusă din nou sub semnul întrebării în cadrul dezbaterii aprige privind reorganizarea administrativă, iar avansul economiei în trimestrul al doilea este de așteptat să fie modest. « Consumul avea oricum șanse reduse de redresare puternică – acestea ar putea fi blocate de cerințele mult mai restrictive ale BNR. Dar, dincolo de acești factori, canalul de transmisie principal urmărit de către speculatori rămâne legătura dintre sectorul bancar grecesc și cel din Romania», a precizat Victor Safta.
Francul elvețian, foarte căutat în momente tulburi, a atins la finalul săptămânii trecute un maxim istoric față de Leu fiind cotat la 3,5099. Moneda elvețiană este în creștere cu 3,9% față de începutul lunii iunie, și ședința de luni ar putea aduce un nou reper record. « Datoria Greciei nu a fost restructurată, dar piețele alocă o probabilitate în creștere acestui scenariu, făcând francul destinația preferată pentru capitalurile ce părăsesc Euro. Chiar în condiții de stabilitate a cursului EUR/RON, un franc mai puternic împinge în sus francul față de Leu. Presiunea de depreciere a Leului poate continua în lipsa unei soluționări rapide a situației din Grecia, cu un efect vizibil asupra cotației Euro, și amplificat în ceea ce privește francul elvețian » a subliniat Victor Safta.
Căderea guvernului grec ar putea avea un efect negativ intens, dar probabil de scurtă durată, ducând la testarea palierului de 4,3 Lei pentru un Euro. Nici pentru persoanele cu credite în franci elvețieni veștile nu ar fi deloc bune. Exista însă o speranță : confirmarea guvernului, implementarea reformelor și eliberarea tranșelor de finantare. Într-un asemenea scenariu, leul ar putea reveni sub palierul de 4,15 Lei pentru 1 Euro, în timp ce francul ar putea pierde teren până sub 3,4 în fața leului.