News Corp. a anuntat ca va prelua compania Dow Jones, publisher al cotidianul Wall Street Journal, pentru 5,6 miliarde de dolari, dupa ce cei mai multi membri ai familiei Bancroft, actionarul majoritar, au acceptat oferta de preluare. Prin acest acord, incheiat dupa mai multe luni de negocieri si dupa mai multe dispute intre membrii familiei Bancroft, mogulul australian Rupert Murdoch(liderul News Corp.) reuseste sa isi indeplineasca un vis mai vechi de-al sau, de a controla venerabila publicatie financiara.

Acordul a fost anuntat de cele doua companii dupa ce mai multi membrii ai familiei Bancroft, ale caror drepturi de vot insumeaza 37%, si-au dat acceptul pentru oferta miliardarului australian. Nivelul de spirjin reprezinta peste jumatate din cele 64% de actiuni detinute de familie. Potrivit acordului aprobat de conducerile celor doua companii, actionarii Dow Jones vor primi 60 de dolari pentru fiecare titlu detinut.

Acordul de preluare trebuie sa fie semnat si de ceilalti actionari ai Dow Jones, analistii considerand ca nu va fi nicio problema in acest sens, in conditiile in care oferta lui Murdoch este cu 65% mai ridicata decit valoarea companiei.

Reprezentantii celor doua companii au hotarat ca unul dintre membrii familiei Bancroft sau o alta persoana agreata de ambele parti sa devina membru in conducerea News Corp. De asemenea, va fi creat un comitet format din cinci persoane, care va supraveghea independenta editoriala a produselor Dow Jones.

Pe langa cotidianul Wall Stree Journal, considerat una dintre cele mai credibile surse de informatie economica, Dow Jones mai detine saptamanalul Barron’s, revista lunara Far Eastern Economic Review si agentia de informatii financiare Dow Jones Newswires.

Sursa: Capital