Vulcanul islandez Eyjafjoell, care a perturbat timp de mai mult de o lună traficul aerian în Europa, nu se mai află în erupţie, a anunţat, duminică, geofizicianul Magnus Gudmunsson, adăugând însă că este prea devreme pentru a stabili dacă activitatea acestuia a încetat definitiv.

„Pot confirma că activitatea în crater a încetat, iar magma nu mai iese la suprafaţă”, a spus Gudmunsson, de la Universitatea Islandei.

„Erupţia s-a oprit, cel puţin pentru moment. În prezent, din crater nu mai iese decât fum”, a adăugat el. Gudmunsson a subliniat însă că este „prea devreme pentru a spune dacă acesta este finalul erupţiei sau numai o oprire temporară a activităţii vulcanului”.

Experţii islandezi continuă să supravegheze vulcanul, care a început să erupă în data de 14 aprilie. „Dacă nu vor avea loc noi mişcări seismice şi explozii, atunci se poate spune că s-a încheiat”, a adăugat el.

Vulcanul Eyjafjoell a eliberat în atmosferă cantităţi uriaşe de cenuşă, paralizând traficul aerian în Europa în luna aprilie . Mai mult de 100.000 de zboruri au fost anulate şi peste opt milioane de pasageri au fost blocaţi pe diferite aeroporturi din lume, după ce autorităţile au decis suspendarea curselor aeriene ca măsură de precauţie.

 SURSA: Mediafax