Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) vine cu vești proaste pentru români. Luna iunie continuă cu vreme instabilă atât în Capitală cât și în restul țării. Astfel, potrivit meteorologilor, până duminică, în București vremea se va menține închisă, cu ploi torențiale. În ceea ce privește temperaturile minime, ele se vor situa între 14-15 grade.

ANM anunță că în București, în cursul după-amiezii de joi vor fi perioade cu înnorări accentuate şi averse ce pot avea caracter torenţial. Se vor înregistra cantităţi de apă izolat de 10…15 l/mp şi descărcări electrice.

În același timp, potrivit meteorologilor, sunt anunţate ploi şi din a doua parte a nopţii, dar şi mâine dimineaţă. În tot intervalul se vor cumula în medie 20..25 l/mp. Vântul va sufla în general moderat. Temperatura maximă va fi de 25…26 de grade, iar cea minimă de 14…16 grade.

Până duminică, Bucureștiul va continua să se confrunte cu o vreme instabilă. Cerul va avea înnorări temporar accentuate şi vor fi perioade cu averse, descărcări electrice şi intensificări ale vântului. Temperaturile maxime se vor situa între 23 şi 27 de grade, iar cele minime între 14 şi 16 grade.

Cod portocaliu de inundații în România

Pe lângă prognoza ANM emisă pentru Capitală, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a transmis la rândul său o avertizare care este valabilă în intervalul joi, 17 iunie, ora 16:00 – vineri, 18 iunie, ora 14:00.

Este vorba despre un cod portocaliu de inundaţii pentru râurile din bazinele hidrografice din judeţele Galaţi, Vaslui, Tulcea şi Constanţa. Siret – afluenţii mici aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Rm. Sărat (judeţul Galaţi) Prut – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Drânceni (judeţele: Vaslui şi Galaţi) râurile mici din Dobrogea (judeţele: Tulcea şi Constanţa).

De menționat este faptul că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri din judeţele Tulcea şi Constanţa, precizează sursa citată.

INHGA aminteșe că mai este în vigoare și un alt cod galben până vineri la ora 00.00 care vizează râurile din mai multe bazine hidrografice. Printre acestea se numără Târnava Mică, Târnava Mare, Olt – bazin amonte S.H. Hoghiz şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Hoghiz, Călimăneşti, Argeș, Ialomiţa, Călmăţui, Rm. Sărat, Putna, Trotuş, Bistriţa, Bârlad, Siret, Jijia, Prut, dar și râurile din Dobrogea.