Vouchere pentru panouri fotovoltaice

Adrian Câciu a declarat miercuri seară la Digi24 că România va beneficia de o finanțare de 1,4 miliarde de euro prin noul PNRR, iar aceste fonduri vor fi disponibile pentru cheltuieli în cursul acestui an.

Ministrul a menționat că cea mai semnificativă alocare în cadrul noului PNRR este destinată cetățenilor și gospodăriilor. El a afirmat că există o alocare de 1,2 miliarde de euro pentru panouri fotovoltaice și baterii, sub forma unor vouchere destinate acestor tipuri de investiții. De asemenea, au fost alocate fonduri pentru îmbunătățirea eficienței energetice a gospodăriilor și a locuințelor.

„Cea mai importantă alocare este pentru cetățeni, pentru gospodării, unde avem 1,2 miliarde de euro pentru panouri fotovoltaice și baterii – vouchere pentru acest tip de investiții – și, pe de altă parte, pentru eficiența energetică a gospodăriilor, a caselor”, a declarat Adrian Câciu.

Ministrul a explicat că aceste investiții sunt interconectate și că finanțarea nu se acordă exclusiv pentru panouri sau doar pentru baterii de stocare a energiei generate de panouri.

A subliniat că voucherele sunt destinate persoanelor care doresc să-și asigure suficiența energetică.

Programul nu este conceput pentru prosumatori

De asemenea, a avertizat că programul nu este conceput pentru prosumatori, ci pentru cei care doresc să aibă suficientă energie pentru consum personal, nu pentru a deveni producători de energie.

„Aceste investiții merg mână în mână, deci nu se acordă (finanțare – n.r.) doar pentru panouri sau doar pentru baterii (de stocare a energiei produse de panouri – n.r.). Se acordă pentru persoanele care trebuie să-și asigure suficiența energetică.

Atenție, nu este un program pentru prosumatori. Cei care vor beneficia de aceste vouchere vor avea îndeajunsă energie pentru consum, nu pentru a fi producători de energie”, a mai arătat ministrul.

Care este valoarea voucherelor?

Adrian Câciu a detaliat cu privire la valoarea voucherelor și modul în care acestea vor fi acordate.

Adrian Câciu a explicat că valoarea unui voucher pentru panouri fotovoltaice poate ajunge până la 25.000 de lei, echivalentul a 5 kilowați, în funcție de necesitățile fiecărei gospodării.

Această sumă este însoțită de un al doilea voucher în valoare de 25.000 de lei pentru capacitatea de stocare, respectiv baterii, astfel încât suma totală disponibilă pentru o gospodărie este de 50.000 de lei sau 10.000 de euro.

„Valoarea unui voucher pentru panouri fotovoltaice este de până la 25.000 de lei, este echivalentul a 5 kilowați, depinde de fiecare gospodărie, undeva poate e nevoie doar de 3 KW, undeva poate e nevoie de 4 KW. Acest (voucher de) 25.000 de lei pentru panouri este însoțit de (încă un voucher de) 25.000 de lei pentru capacitate de stocare, pentru baterii. Deci 50.000 de lei (în total), 10.000 de euro pentru o gospodărie”, a detaliat Adrian Câciu.

panouri fotovoltaice
SURSA FOTO: Dreamstime

Voucherul Casa eficientă energetic

Adrian Câciu a menționat că există și o altă investiție. Aceasta este denumită „Casa eficientă energetic”, care constă într-un voucher de 76.500 lei (12.000 de euro) pentru anveloparea gospodăriilor.

Acest program presupune un audit energetic pentru a determina eficiența energetică a casei și, prin intermediul voucherului, se urmărește îmbunătățirea acesteia, trecând la o categorie energetică superioară.

„Separat de această investiție, avem o altă investiție, Casa eficientă energetic, care înseamnă un voucher de 76.500 lei (12.000 de euro), pentru anveloparea gospodăriilor. Practic, trecerea ei într-o categorie energetică superioară. Se face un audit energetic, se stabilește la ce valoare energetică este casa și prin această investiție trebuie să ridici eficiența energetică a casei”, a spus ministrul.

Adrian Câciu a subliniat că cetățenii trebuie doar să depună o cerere:

  • la primărie
  • la consiliul județean

Autoritatea locală se va ocupa de gestionarea celorlalte documente necesare. Ministrul a exprimat speranța că programul va demara în luna februarie.

Conform estimărilor actuale, în cadrul acestui program, se preconizează că vor beneficia de anvelopare 60.000 de locuințe.

Românii care vor avea prioritate

Adrian Câciu a explicat că prioritate vor avea persoanele care pot demonstra că se află în categoria de sărăcie energetică, conform:

  • definiției stabilite atât în legea energetică
  • cât și în directivele europene

Astfel, ordinea de acordare a beneficiilor nu va ține cont de principiul „primul venit, primul servit”.

„Nu va fi primul venit, primul servit. Pentru că noi ne referim la populația vulnerabilă energetic. Criteriul cel mai important este să demonstrezi că ești în zona de sărăcie energetică – există această definiție și în legea energie, și în directivele europene – și atunci, practic, dacă te încadrezi în această zonă, vei avea întâietate”, a explicat Adrian Câciu.

Adrian Câciu a subliniat că nu se referă la cazuri sociale. El se referă la o măsură menită să prevină necesitatea acordării de ajutoare de încălzire din partea statului în viitor.