A fost prelungită măsura de sprijin prin care tinerele mame aflate în situaţii defavorizate primesc tichete electronice în valoare de 2.000 de lei. Acestea sunt folosite pentru achiziţionarea elementelor necesare unui trusou în primele trei luni după naştere.

A fost prelungită măsura prin care tinerele mame primesc tichete de sprijin

Decizia a fost luată marți, 9 aprilie, într-o şedinţă extraordinară. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, spune că Ordonanţa de Urgenţă prelungește măsura pentru perioada 2024-2027.

El spune prelungirea măsurii a fost singurul punct pe ordinea de zi a ședinței. Mihai Constantin a explicat apoi că sunt 24 de milioane de euro fonduri derulate de către MIPE pentru intervalul anului curent, 2024, până în 2027.

Măsura vizează în medie 15.000 de mame. Acestea vor primi un tichet electronic în valoare de 2.000 de lei. Banii pot fi utilizați pentru achiziţionarea elementelor necesare unui trusou în primele trei luni după naştere

„Şedinţa de guvern extraordinară a avut pe ordinea de zi un singur punct şi anume aprobarea ordonanţei de urgenţă care instituie tichetele electronice de ajutor pentru mamele care nasc în această perioadă şi se clasează în anumite categorii sociale care au nevoie de sprijin.

Este vorba despre ordonanţa care a fost deja discutată în şedinţa de guvern trecută şi vreau doar să reamintesc nişte parametrii generali: sunt 24 de milioane de euro fonduri derulate de către Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene pentru intervalul anului curent, 2024, până în 2027, care ţinteşte în medie 15.000 de mame care vor primi un tichet electronic în valoare de 2.000 de lei pentru achiziţionarea elementelor necesare unui trusou în primele trei luni după naştere”, a declarat Mihai Constantin la Palatul Victoria.

Tichetul va fi acordat pentru fiecare copil născut

De asemenea, Mihai Constantin a explicat că tichetul va fi acordat pentru fiecare copil născut. Tichetul poate fi folosit pentru achiziţionarea de articole de îngrijire, îmbrăcăminte şi materiale sanitare destinate bebeluşilor.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a oferit apoi un alt exemplu. Dacă o mamă are gemeni, spune el, ea va primi două astfel de tichete.

„Dacă o mamă are gemeni, de exemplu, ea va primi două astfel de tichete”, a adăugat Constantin.

El a precizat că finanţarea se va face prin MIPE, în derularea efectivă a acestei măsuri fiind implicat şi Ministerul Muncii, cât şi primăriile. Acestea vor fi instituțiile care vor identifica şi clasifica persoanele eligibile pentru ajutorul respectiv.

bani, tichete, lei
SURSA FOTO: Dreamstime

Concediul acordat mamelor după ce nasc ar putea fi scurtat

În altă ordine de idei, concediul acordat mamelor după ce nasc ar putea fi scurtat. Ideea controversată a venit de la OCDE (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică).

Organizaţia este de părere că acest concediu este prea lung în România şi insistă pentru o revenire mai rapidă a mămicilor pe piaţa muncii.

În momentul de față, femeile din România beneficiază de doi ani de concediu pentru creşterea copilului.

Ideea OCDE pare a fi susţinută şi de cei de la Ministerul Muncii şi Solidarității Sociale.

Reprezentanţii ministerului condus de Simona Bucura Oprescu afirmă că încurajează întoarcerea mai rapidă a femeilor la serviciu. Totul se face prin acordarea unor stimulente de inserţie.

Nu este singura măsură controversată a OCDE care le priveşte pe femeile care au copii. Organizaţia nu este de acord nici cu o prevedere din noua Lege a Pensiilor, potrivit căreia femeile cu copii se pot pensiona mai devreme.

OCDE pledează, în acest caz, pentru eliminarea completă a acestei măsuri.