Plenul Senatului va dezbate miercuri solicitarea DNA adresată Camerei superioare a Parlamentului pentru încuviinţarea începerii urmăririi penale a fostului ministru al Sănătăţii Florian Bodog. Potrivit site-ului Senatului, votul va fi secret, cu bile.

Vicepreşedintelui Senatului Alina Gorghiu a menţionat că PNL a decis ca „votul să fie deschis ‘pentru’ în orice speţă similară, astfel încât justiţia să îşi poată desfăşura procedurile”, transmite Agerpres.

Liderul grupului USR din Senat, Radu Mihail, a afirmat că „a trecut vremea în care Senatul acorda protecţie unor parlamentari”. „Toţi senatorii USR vor fi prezenţi şi vor vota, la vedere, în favoarea solicitării Justiţiei”, a spus Radu Mihail.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat marţi că senatorii social-democraţi vor vota, în plenul Senatului, în favoarea solicitării DNA pentru începerea urmăririi penale în cazul colegului lor.

„Senatorii PSD s-au abţinut, ieri (luni, n.r.), la votul din Comisia juridică. Am fost informat şi eu. Să se vadă exact, chiar dacă suntem minoritari, să nu picăm într-un joc al actualei Puteri în care să arate că PSD este iarăşi împotriva Justiţiei, a începerii urmării penale a unui coleg. Şi la Biroul Permanent Naţional am luat o decizie şi, la solicitarea domnului Bodog, vom vota pentru începerea urmăririi penale. Asta nu înseamnă nici trimitere în judecată, nici condamnare, e un lucru, până la urmă, normal”, a afirmat Ciolacu, la finalul şedinţei grupului PSD din Senat.

Preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Iulia Scântei, declara luni că plenul va decide în cazul solicitării DNA în cazul lui Bodog, menţionând că raportul comisiei nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru adoptarea unei propuneri de aprobare sau respingere a cererii procurorilor anticorupţie.

Votul în Comisia juridică fost secret

S-au exprimat aici şase voturi „pentru” şi unul „împotrivă” şi au fost şase abţineri. Senatorul Florian Bodog, audiat luni în Comisia juridică, susţine că „nu se va sustrage cercetării”.

„Indiferent de decizia pe care Comisia juridică o va lua, nu mă voi sustrage cercetării. (…) Nu am cerut colegilor mei să voteze împotriva urmăririi penale. Nu am absolut nimic de ascuns şi nu am absolut niciun lucru care să nu poată fi spus public. Am mai fost cercetat şi de DNA şi de Parchetul General. În 2019, am fost reclamat de către actualul director de la UNIFARM că aş fi vrut să-l schimb politic. Am dat declaraţie la Parchetul General şi cazul s-a închis. Nu este prima dată când mă supun prevederilor legale”, a declarat Bodog după audiere.

Senatorul PSD a explicat că această solicitare a fost pe rolul Senatului şi în 2019, iar procurorul de caz „a reactivat” dosarul în 2 noiembrie, când listele de candidaturi pentru alegerile parlamentare au rămas definitive.

Procurorii DNA solicită Senatului încuviinţarea urmăririi penale a lui Florian Bodog, pe care îl acuză că atunci când a deţinut poziţia de ministru ar fi acţionat pentru ca o persoană angajată în funcţia de consilier personal să îşi încaseze salariul pe o perioadă de 12 luni fără să se fi prezentat la serviciu şi fără să fi prestat activităţile la care era obligată prin contract.

În 2019, senatorii au respins o solicitare similară cu privire la Florian Bodog, ulterior procurorii obţinând date privind comiterea de către acesta a altor patru infracţiuni de fals în înscrisuri şi abuz în serviciu.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin