‘Pe Europa se adună nori negri. Ar trebui să fim orbi să nu înţelegem că marile cauze ale crizei din 2007 – 2008, anume acumularea deficitelor şi datoriilor publice şi dificultatea de refinanţare, nu s-au diminuat, dimpotrivă, s-au agravat. Aproape că nu există ţară în Uniunea Europeană sau în America de Nord care să aibă, la aceşti parametri, o situaţie mai bună decât în 2007. Diferenţa este că România lui 2011 este infinit mai puţin pregătită decât România anului 2008 să facă faţă crizei. România lui 2011, în faţa unei crize, este pur şi simplu spulberată, va intra în incapacitate de plată’, a declarat Varujan Vosganian.

În opinia vicepreşedintelui PNL, Fondul Monetar Internaţional nu cunoaşte cu adevărat situaţia din România şi a dat prognoze greşite asupra creşterii economice în ultimii ani, iar reforma nu poate fi făcută prin tăieri de salarii şi desfiinţări de posturi.

‘Ştiţi care e concluzia lor (a FMI – n.r.)? Ei nu se uită la tine, se uită la cântar. Zice: trebuie să slăbeşti. Aparatul bugetar e mare, trebuie să slăbeşti. Eşti obez. Bine, se duce PD, îi taie o mână şi din nou pe cântar. Da, bine, zice, ai slăbit 20 de kilograme. Dar dacă voi credeţi că un obez fără o mână e mai sănătos decât un obez cu două mâini, atunci vă înşelaţi. Cine crede că reformă înseamnă să tai salarii, să nimiceşti instituţii, să ameninţi cu datul afară pe unii şi pe alţii se înşală. E ca şi cum ai tăia o mână unui om care trebuie să scadă în greutate’, este de părere Varujan Vosganian.

Liderul PNL consideră că întreaga clasă politică trebuie să se aşeze la aceeaşi masă în toamna acestui an şi să stabilească un program de preîntâmpinare a unei posibile crize în 2012.

‘În toamna acestui an, clasa politică românească are imensa responsabilitate de a se aşeza la masă şi de a discuta programul de preîntâmpinare a unei posibile crize europene în 2012. Dacă nu facem asta, România va fi o ţară extrem de vulnerabilă. Populaţia este vlăguită, mediul de afaceri a terminat de adus banii de acasă, nu mai are cu ce să-şi finanţeze afacerile, datoriile sunt uriaşe’, a spus Vosganian.

Potrivit vicepreşedintelui liberal, o soluţie pentru România ar fi schimbarea majorităţii parlamentare şi asumarea unui proiect naţional.
SURSA: Agerpres