După mai bine de un deceniu de dezvoltare, o roșie violet, îmbunătățită din punct de vedere nutrițional, a fost considerată sigură, de Departamentul Agriculturii al Statelor Unite (USDA), pentru a fi cultivată. Roșiile de culoare violet au fost modificate genetic pentru a produce de 10 ori mai mulți antioxidanți decât soiurile existente.

În 2008, un studiu publicat în revista ”Nature Biotechnology” indica apariția unui tip de roșie care a fost modificată genetic pentru a produce mai mulți antioxidanți, numiți antocianine, scrie Newatlas.

Antocianinele se găsesc în afine și în varza roșie

Antocianinele se găsesc în mod natural în diverse alimente, cum ar fi afinele și varza roșie. Ele sunt responsabile pentru pigmentul violet al acestora și au fost asociate cu numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv cu un risc redus de boli de inimă și de diabet.

Antocianinele joacă un rol extrem de important și în industria coloranților alimentari naturali, înlocuind, în unele cazuri, coloranții sintetici cu potențial dăunător.

Ce au vrut să descopere oamenii de știință cu ajutorul modificărilor genetice

Unele tipuri de roșii care au în mod natural coaja violet conțin niveluri scăzute de antocianine, așa că oamenii de știință s-au întrebat dacă aceste niveluri ar putea fi sporite cu ajutorul modificărilor genetice. Două gene au fost luate de la o altă plantă (gura-leului) și adăugate apoi la un tip de roșie violet. Genele au amplificat capacitatea plantei de a produce antocianine, iar rezultatul a fost o roșie cu miezul de culoare violet.

Studiul din 2008 arăta care au fost efectele roșiilor stimulate cu antocianine, asupra șoarecilor proiectați pentru a dezvolta cancer. S-a observat astfel că șoarecii care au primit o dietă suplimentată cu roșii violet au trăit cu 30% mai mult decât șoarecii hrăniți cu o dietă obișnuită.

Roșia violet modificată genetic, cu un pas mai aproape de a ajunge pe piață

„Este unul dintre primele exemple de inginerie metabolică, una care poate promova sănătatea prin reducerea impactului bolilor cronice”, declara la acea vreme biologul Cathie Martin. „Cu siguranță, acesta este și primul exemplu de organism modificat genetic care oferă cu adevărat un beneficiu pentru toți consumatorii”, adăuga ea.

Acum, roșia violet modificată genetic este cu un pas mai aproape de a ajunge pe piață, după aprobarea USDA. Practic, din acest moment, planta modificată genetic nu mai este reglementată prin controale stricte, care limitează unde și cum poate fi cultivată. Ea va putea fi cultivată în siguranță oriunde în Statele Unite.

În ultimii ani, au fost analizate numeroase utilizări pentru roșia îmbunătățită. Inițial, oamenii de știință s-au concentrat pe producerea unui suc de roșii bogat în antocianine, care ar putea fi testat în situații clinice pentru pacienții cu cancer sau boli cardiovasculare.

Acest tip de produs se confruntă totuși cu mult mai multe teste și obstacole de reglementare, înainte de a ajunge pe piață.

Studiile sugerează că antocianinele ar putea juca un rol important în prevenirea și gestionarea unor afecțiuni. Acestea sunt antioxidante, anti-inflamatoare, anticancerigene, pot preveni bolile cardiovasculare și controlează obezitatea.