Cel mai mic exponent al gamei de SUV-uri Volkswagen – care include T-Roc, Tiguan și Touareg – abia-lansatul T-Cross este construit pe baza platformei modulare transversale (MQB – germ. Modulare Querbaukasten), care permite ca puntea frontală să fie poziţionată foarte în faţă. La o lungime totală de 4,11 metri, ampatamentul de 2,56 metri este relativ mare, ceea ce creează condiţiile necesare unui interior generos, cu suficient spaţiu pentru cinci persoane. Pentru mai mult spaţiu la picioare oferit ocupanţilor din spate sau, alternativ, pentru mai mult spaţiu în portbagaj, bancheta poate fi glisată longitudinal cu 14 centimetri. Volumul portbagajului are între 385 şi 455 litri. Datorită spătarului complet rabatabil al banchetei spaţiul de încărcare poate fi rapid extins până la o lungime de 1.281 de litri.

Pentru noul T-Cross, Volkswagen oferă patru motoare turbo: trei alimentate cu benzină şi unul diesel. Cele două motoare 1,0 TSI pe benzină cu trei cilindri şi cu filtru de particule pentru benzină generează 70 kW / 95 CP sau 85 kW / 115 CP. Cea mai puternică variantă este motorul 1,5 TSI cu patru cilindri şi cu o putere de 110 kW / 150 CP. Gama este completată de un motor 1,6 TDI cu patru cilindri şi 70 kW / 95 CP. Toate motoarele respectă cea mai nouă normă de poluare, Euro 6d-TEMP.

Volkswagen T-Cross intră într-un segment care are pe primele trei poziții în clasamentul vânzărilor din Europa modelele Renault Captur, Peugeot 2008 și Dacia Duster.