Vrei să te lași de fumat? Este greu, dar nu imposibil așa cum ți s-ar părea. Traian Titirișcă a vorbit despre provocările călătoriei de renunțare la nicotină, dar și despre cum le poți înfrunta. Specialistul a precizat și anumite tehnici mentale care pot rezolva adevărata cauză pentru care simți nevoia de o țigară, conform Infofinanciar .
Cum să te lași de fumat
Totul în viață merge pe principiul cauză-efect. Astfel, efectul este fumatul, iar un pas important este să găsim cauza. „Mi-am dat seama cât de provocatoare este călătoria asta de renunțare la fumat pentru că văzusem mulți oameni care nu reușeau. Așa am zis să văd ce este în spate, să văd toate cauzele și să desfacem aceste cauze” a spus Traian Titirișcă, trainer.
Traian Titirișcă a dezvoltat un program creat în totalitate de el. Astfel, oferă suport fumătorilor care doresc să se lase de fumat. Clienții țintă ai programului sunt cei care fumează de mult timp, au avut numeroase tentative de a se lăsa, dar în final nu au reușit sau ajung să recidiveze.
„Am ales să fac un set de tehnici de antrenament mental și meditație dinamică. Niște tehnici prin care, cu mintea conștientă, poți să-ți accesezi subconștientul și să lucrezi acolo pe diverse probleme. Este o tehnică de meditație activă în care dimineața, imediat după trezire sau seara, chiar înainte de somn, când subconștientul tău este cel mai permeabil, poți să îl accesezi cel mai ușor și să lucrezi direct cu el. Practic, tu lucrezi cu subconștientul pentru o reprogramare mentală a stării sănătoase de nefumător” a explicat expertul.
Program de 30 de zile
Traian Titirișcă propune un program de 30 de zile. În acest interval, oamenii vor trece printr-un plan de lucru zilnic bazat pe exerciții și tehnici combinate din mai multe domenii, de la tehnici cognitiv comportamentale la programare neurolingvistică. Un exemplu de exercițiu are în vedere reducerea obiceiului de a fuma din țigară. Când simt nevoia de a fuma, oamenii trebuie să bea apă cu paiul.
„Ce facem noi prin băutul apei cu paiul? Practic, deconstruim obiceiul de a trage din țigară și înlocuim cu băutul din pai” a spus trainer-ul.
Un alt exercițiu aduce în prim plan impunerea unor bariere. „Ieșeam din birou și mă duceam vizavi, stăteam cu fundul pe bordură și fumam acolo. De ce? Practic, încerci să vii cu niște bariere pentru a face fumatul cât mai dificil. Pentru că renunțarea la fumat este și un efect al multor conștientizări pe care trebuie să le faci. Iar în momentul în care tragi din țigară acolo în singurătatea ta, nu mai faci nimic, adică izolezi acțiunea de a fuma” a afirmat Traian Titirișcă.
Rată de succes de 90%
Astfel de programe sunt foarte importante. Potrivit statisticilor, una din două persoane caută suport pentru a se lăsa de fumat. Rata de succes a programului realizat de Traian este de 90%, în timp ce alte metode precum medicamentele, care sunt doar o soluție temporară, vin cu un procent de 10-15%.
Trainer-ul a dat start programului în urmă cu cinci ani. De la lansare și până acum, au fost zeci de oameni care s-au lăsat de fumat cu ajutorul sistemului propus de Traian. Aceștia au participat la sesiuni de grup și individuale. Majoritatea întâlnirilor se desfășoară online, programul fiind disponibil pentru oameni din toată țara.
„Fumatul, chiar dacă acționează la fel la toți, oamenii sunt diferiți și reacționează altfel. De exemplu, lucrăm pe identificarea acelor conexiuni dintre fumat și activitățile zilnice, facem mai multe exerciții. Lucrăm, concret avem niște exerciții de identificare a motivației sau a aliaților și inamicilor. Adică obstacolele sau resursele tale interne care te sprijină să te lași de fumat. Voința te ajută doar 5 % să te lași de fumat. De ce? Pentru că dependența de nicotină este mult mai puternică decât voința omului” a explicat Traian Titirișcă.
- Fumatul la adolescenți și consumul de alte tipuri de tutun au ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 25 de ani, raportează CDC
- Pentru al cincilea an consecutiv, IQOS susține DIPLOMA Show. Ediția a unsprezecea a festivalului noii generații de artiști, arhitecți și designeri începe în 4 octombrie (P)