În cadrul unui mesaj adresat participanţilor la forumul „Lecturile lui Primakov”, forum ştiinţific şi de expertiză ce şi-a început lucrările marţi, Vladimir Putin a subliniat faptul că ordinea mondială este ameninţată de tot mai multe provocări.

Totodată, liderul rus a mai subliniat faptul tema actualei conferinţe trebuie neapărat  să fie „Provocările contemporane la adresa ordinii mondiale”, informează TASS, citată de Agerpres.

Președintele Rusiei a mai menționat că aceste provocări amenință atât securitatea vieții, bunăstarea oamenilor, dar și stabilitatea internațională.

„Este evident că numărul unor astfel de provocări creşte în permanenţă, iar multe reprezintă o ameninţare reală la adresa stabilităţii internaţionale şi securităţii vieţii, a bunăstării oamenilor din toate colţurile lumii”, a subliniat preşedintele, al cărui mesaj a fost dat citirii de consilierul său Iuri Uşakov.

Vladimir Putin susține că în opinia sa, printre provocările periculoase se numără „degradarea mecanismelor de control asupra armelor, activitatea grupărilor teroriste, multiplicarea infracţiunilor cibernetice, escaladarea conflictelor regionale”, precum şi pandemia de coronavirus.

Pandemia de coronavirus se resimte

Pandemia de coronavirus nu s-a terminat, este de părere Vladimir Putin care susține că este prematur să se vorbească despre o victorie în lupta împotriva COVID-19. În acest context, el a subliniat faptul că ar fi indicat ca membrii comunităţii internaţionale „să se gândească la ce lecţii trebuie trase din acest necaz, cum trebuie să se acţioneze pe viitor în cazul apariţiei unor situaţii asemănătoare”. Liderul rus a mai subliniat faptul că „urmările sociale şi economice ale pandemiei se resimt de asemenea peste tot” în lume.

Iuri Uşakov a oferit și el o serie de declarații legate de relațiile Rusiei cu SUA. Potrivit acestuia, relaţiile dintre Rusia şi SUA se află la cel mai scăzut nivel de după războiul rece, iar aceasta comportă riscuri pentru întreaga lume.

El a adăugat că este nevoie de o cooperare mai bună pentru binele întregii lumi.

„Cooperarea dintre cele două ţări se află, probabil, la cel mai scăzut nivel de după războiul rece şi este clar că trebuie făcut ceva cu aceasta, pentru că riscuri reale apar nu doar pentru aceste două mari ţări, ci şi pentru întreaga lume”, a subliniat reprezentantul Kremlinului.

În același timp, Iuri Uşakov a subliniat că în timpul actualului forum, care se desfăşoară înainte de summitul dintre preşedinţii american Joe Biden şi respectiv rus Vladimir Putin, este absolut firesc să se acorde atenţie dezbaterilor asupra perspectivelor relaţiilor dintre Rusia şi SUA.

Totodată, consilierul preşedintelui rus a subliniat că ideile şi „capul limpede” al participanţilor la „Lecturile lui Primakov” sunt de mare utilitate în formarea politicii reale a Rusiei şi altor state.