Reţeaua de întreprinderi din centrul scandalului de corupţie în care este implicată dreapta spaniolă s-a folosit de vizita Papei Benedict XVI-lea la Valencia în 2006, suprafacturând cheltuielile de sonorizare ale postului regional de televiziune, relatează, sâmbătă, cotidianul „El Pais”, citat de AFP.

Poliţia a intrat în posesia documentelor care arată că această reţea de întreprinderi a facturat cu 6,4 milioane de euro cheltuielile de sonorizare ale alocuţiunilor publice ale Papei, difuzate în direct de postul regional de televiziune.

Însă valoarea reală a acestor prestări de servicii era de peste două ori mai mică decât suma facturată de postul public, controlat de conservatorii aflaţi la putere în regiune, potrivit concluziilor anchetatorilor, citate de ziar.

Cele 3,3 milioane de euro percepute prin această suprafacturare au fost apoi repartizate între două întreprinderi având legături cu Francisco Correa, presupusul lider al acestei reţele de corupţie, şi cu o firmă de construcţii. Alte 900.000 de euro au dispărut, precizează El Pais.

Benedict al XVI-lea a efectuat în iulie 2006 o scurtă vizită la Valencia pentru a prezida acolo închiderea celei de-a cincea Reuniuni Mondiale a Familiilor.

Demisii peste demisii

Partidul Popular (PP, de dreapta) spaniol este implicat din luna februarie într-un scandal de corupţie care îi afectează în special pe aleşii şi oficialii regiunilor Valencia şi Madrid.

Ancheta vizează cadourile -bani, maşini, ceasuri de lux, costume – oferite aleşilor şi membrilor PP de o reţea de întreprinderi care au organizat majoritatea reuniunilor de partid şi care au primit pieţe publice avantajoase din regiunile conduse de dreapta politică.

Ea a dus la demisiile forţate ale mai multor aleşi, printre care cea a trezorerierului naţional al PP, Luis Barcenas, şi a secretarului general al PP din Valencia, Ricardo Costa.

Preşedintele PP şi liderul opoziţiei, Mariano Rajoy, a negat joi orice finanţare ilegală din partea partidului său, dincolo de comportamentul îndoielnic al unora din cadrele sale. El a anunţat elaborarea unui „cod de comportament adecvat” în interiorul partidului, subliniind că nu va accepta „conduite care pot să aducă ruşinea asupra militanţilor şi alegătorilor” PP.

SURSA: Mediafax