Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, a declarat vineri că vizita Papei Francisc în România, din 2019, a fost amânată din cauza summit-ului de la Sibiu din 9 mai. PS Florentin Crihălmeanu a susținut, cu ocazia dezvelirii statuii lui statuia cardinalului Iuliu Hossu – cel care a citit scrisoarea Unirii, pe Câmpia Libertății de la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918, că Papa Francisc ar fi avut programată o deplasare în țara noastră. 

”Ştim că va fi o vizită în România, ştim că era plănuită pentru luna mai, dar având în vedere summit-ul din 9 mai tocmai Administraţia guvernamentală şi prezidenţială au spus că nu pot organiza două vizite într-un termen atât de apropiat”, a anunțat prelatul Greco-catolic. El a menționat că vizita va fi reprogramată, la o dată care ar urma să se stabilească cât de curând. “Ca urmare, la sfârşitul acestei luni urmează Nunţiatura Apostolică să ne informeze cum s-a restabilit vizita Pontifului Roman. Ceea ce ştim este că nu va fi numai la Bucureşti, ci şi în alte oraşe importante din ţara noastră, dar nu este fixat programul. Sigur că doresc să vină la Cluj, să vadă statuia lui Iuliu Hossu”, a spus PS Florentin Crihălmeanu.

Informaţia potrivit căreia Papa Francisc ar putea efectua o vizită în România în mai 2019, a apărut la începutul lunii octombrie. Papa Francisc urma să se deplaseze la Bucureşti şi în oraşele bulgare Sofia şi Plovdiv.

În mai 2019, va avea loc  Summitul UE, primul după Brexit. Acesta va fi găzduit de Primăria Sibiu, aici fiind principalul spaţiu de desfăşurare a evenimentului. Momente din program vor avea loc şi în pieţele centrale ale oraşului: Piaţa Mare, Piaţa Mică, Piaţa Huet.