Dezvăluirea privind cererea venită de la Departamentul Securităţii Interne (DHS) anunţă o altă dispută cu democraţii în Congres, care s-au opus şi în trecut alocării a miliarde de dolari pentru sporirea măsurilor de securitate la frontieră.

Oficialul de rang înalt, care a făcut aceste declaraţii sub protecţia anonimatului, a refuzat să speculeze asupra costului proiectului, dar a menţionat că acesta va fi plătit din fondurile Pentagonului pentru combaterea traficului de droguri.

Câți bani vor fi investiți

Washington Post a relatat luni despre deliberările interne ale administraţiei Trump asupra unei cereri în valoare de 7,2 miliarde de dolari.

Administraţia Trump s-a angajat să construiască cel puţin 400 mile (644 km) de zid de-a lungul frontierei cu Mexicul până în noiembrie 2020, când Trump va candida pentru un nou mandat. În campania sa din 2016, Trump a spus că Mexicul va plăti pentru acest zid, dar guvernul mexican a refuzat acest lucru.

Secretarul apărării Mark Esper a spus în cursul săptămânii că nu se va opune unei noi redirecţionări de fonduri pentru construcţia zidului de la frontieră, afirmând că acesta reprezintă o chestiune de securitate şi că Pentagonul susţine misiunea DHS. „Dacă de asta este nevoie, suntem pregătiţi să acordăm sprijin”, a spus Esper.

Când va primi un răspuns concret

Oficialul citat de Reuters a mai spus că evaluarea Pentagonului va dura probabil două săptămâni şi a observat că cererile trecute ale DHS pentru construcţia zidului de la frontieră au fost aprobate numai parţial de Departamentul Apărării.

Administraţia Trump a construit aproape 100 de mile (160 km) din zidul de la frontieră, potrivit statisticii Agenţiei de protecţie a vămilor şi frontierei din decembrie. Toate acele bariere instalate au înlocuit structuri existente, a menţionat agenţia.

Cererea DHS către Pentagon va fi evaluată atât din punct de vedere juridic, cât şi de către Corpul de ingineri al armatei.

Zona unde vrea să construiască ar putea să nu fie construibilă

„Uneori zonele în cauză nu sunt construibile sau este dificil de făcut asta în anumite puncte. Atunci deciziile de finanţate sunt evaluate simultan cu acest lucru”, a precizat oficialul din Pentagon, notează Agerpres.

Nu se ştie când ar putea începe construcţia, dar orice finanţare aprobată ar trebui să fie cheltuită până la 30 septembrie, când se încheie anul fiscal.

De asemenea, statul major interarme va furniza o evaluare care va determina impactul pe care l-ar putea avea proiectul asupra gradului de reactivitate al armatei, probabil din cauza redirecţionării de fonduri, notează Reuters.