În Portland, un marş la care participau câteva sute de persoane a degenerat după ce anarhişti au aruncat cu pietre, bombe incendiare şi cutii de suc în poliţişti. Mai multe magazine din centrul oraşului au fost vandalizate şi trei persoane au fost arestate. Poliţia din Portland le-a cerut luni seara locuitorilor să nu se deplaseze în centrul oraşului, precizând pe contul său de Twitter că manifestaţia este ‘considerată acum o revoltă’.

La New York, o manifestaţie, care cerea apărarea imigranţilor ilegali vizaţi de administraţia Trump, a început calm la sfârşitul după-amiezii în Foley Square, la sud de Manhattan. Primarul democrat Bill de Blasio a avut o scurtă apariţie.

Situaţia s-a tensionat însă în cursul serii, când la manifestaţie a sosit un alt grup de protestatari veniţi din Union Square.

Un mic grup format din aproximativ 20 de manifestanţi pro-Trump au fluturat steaguri americane şi pancarte cu mesajul ‘Make America Great Again’ (‘Să facem America măreaţă din nou’), sloganul de campanie al preşedintelui american.

Manifestanţi anti-Trump îmbrăcaţi în negru, cu chipurile acoperite şi arborând steagurile negre ale anarhiştilor, au apărut şi ei în acel moment.

Cele două grupuri au început să-şi adreseze injurii, a constatat un jurnalist AFP.

Cincizeci de poliţişti au sosit foarte repede pentru a separa cele două grupuri, prevenind posibile violenţe. Demonstranţii au părăsit piaţa la scurt timp după 20:00 locală (01:00 GMT marţi).

Alte demonstraţii anti-Trump a avut loc luni în Statele Unite, la Chicago (nord), unde câteva mii de persoane au mărşăluit paşnic, arborând steaguri americane, mexicane sau steagul comunităţii homosexuale.

Câteva mii de persoane au defilat de asemenea la Los Angeles, la apelul a circa a o sută de organizaţii, sub sloganul ‘Los Angeles rezistă’. AGERPRES/