Expert Forum a lansat un raport privind situaţia termoficării în Bucureşti şi în ţară. Raportul a fost realizat de analişti de politici publice de la Expert Forum.

„Cu câteva excepţii, încălzirea centralizată în oraşe e în colaps, iar ‘alternativele’ au lăsat ‘pe dinafară’ chiar o treime din gospodării. Dacă nu se face nimic încă de anul acesta, termoficarea în Bucureşti riscă să se prăbuşească în câţiva ani, ceea ce ar lăsa brusc 560.000 de familii în frig şi ar pune în pericol şi sursa de energie electrică a Capitalei”, prevede raportul.

Potrivit sursei citate, sistemele de încălzire centralizată în România sunt în colaps: din 315, azi au rămas mai puţin de 50 şi doar 19 mai au peste 10.000 de gospodării branşate. Chiar şi acolo unde sistemele mai există, calitatea serviciului de încălzire şi furnizare de apă caldă este de regulă „foarte proastă, iar situaţia financiară a companiilor de termoficare este dezastruoasă„.

„Pierderile din sistemele centralizate de încălzire sunt de 25-40% numai în reţelele de transport şi distribuţie, faţă de 5-10% în sistemele moderne din Vest; randamentul centralelor care produc căldură e pe la 50-55%, faţă de 70% standardul occidental, iar pierderile la consumator, din cauza proastei izolări a apartamentelor şi din ineficienţa contorizării şi a posibilităţii de a regla temperatura, sunt de cca 40%”, mai stipulează raportul.