După ce au făcut din NEPI cel mai mare investitor imobiliar din România, fondatorii săi, Martin Slabbert şi Victor Semionov, s-au retras din companie în 2015 pentru a repeta experienţa cu un nou fond denumit Prime Kapital. La scurt timp după formarea acestuia au încheiat un parteneriat cu sud-africanii de la MAS Real Estate Inc. (MAS REI) prin care ţintesc acum dezvoltări imobiliare ce depăşesc ca valoare suma de un miliard de euro la nivelul Europei Centrale şi de Est.

Până acum, cel mai ambiţios proiect imobiliar anunţat de aceştia în România este cel care va lua locul halelor Teba Industries din Iaşi, amplasate chiar lângă magazinul Leroy Merlin din oraş. Pe cele circa zece hectare de teren Prime Kapital intenţionează să dezvolte un proiect mixt, cu până la 100.000 de metri pătraţi de clădiri de birouri, peste 2.500 de locuinţe şi un hotel.

Producătorul de ţesături Teba Industries, care în anii 2000 atingea maximul dezvoltării capitaliste cu circa 6.000 de salariaţi, a fost prins în vâltoarea crizei. În 2008 a închis fabrica din Arad, unde lucrau 900 de oameni, şi a mutat producţia în Iaşi, după ce a disponibilizat 800 de angajaţi şi la Iaşi, din totalul de 1.100 de persoane. Astăzi nu mai funcţionează nici această fabrică, iar activele sale au fost vândute sud-africanilor. Înainte de 1989, fabrica purta denumirea de Întreprinderea de Mătase Victoria Iaşi.

Miza pe retail

Afacerile Prime Kapital sunt concentrate spre sectorul de retail, cel care i-a consacrat pe fondatorii firmei. La finalul anului trecut, în portofoliul firmei care a rezultat din parteneriatul dintre Prime Kapital şi MAS REI figurau 14 proprietăţi, majoritatea terenuri, evaluate la peste 94 mil. euro şi care până în 2021 necesită o investiţie în dezvoltare de 377 mil. euro.

Investitorii vor să construiască un mall pe o parte din terenul Upetrom 1 Mai din Ploieşti, au cumpărat de la Hornbach 7,9 hectare de teren în Baloteşti pentru un centru comercial care va cuprinde şi un magazin Lidl şi au în plan o serie de mici zone comerciale adiacente unor hipermarketuri precum Carrefour, Kaufland sau Lidl în oraşe precum Târgovişte, Focşani, Slobozia, Roman şi Baia Mare. Sud-africanii au achiziţionat anul trecut şi parcul de retail Era Shopping Park din Iaşi.

 

Compania a lansat în acest an primul său proiect rezidenţial din România, denumite Avalon Estate. Pe un teren de 8,1 hectare, amplasat în spatele reprezentanţei auto Porsche Nord din Pipera şi cumpărat în 2016 de la omul de afaceri George Becali pentru circa 11 mil. euro, Prime Kapital vrea să construiască un cartier cu 793 de apartamente.

Tot anul acesta, MAS REI şi-a anunţat acţionarii că va plăti 95 mil. euro, cash, pentru a achiziţiona Militari Shopping din Bucureşti de la investitorul imobiliar Atrium European Real Estate, care, în acest fel, se retrage din România. Acesta va fi al doilea cel mai scump mall tranzacţionat în Bucureşti, după Promenada Mall, vândut în 2015 cu 148 mil. euro.

Prime Kapital şi MAS REI au contribuit la parteneriatul creat cu 400 mil. euro. 


Te-ar putea interesa și: