Ultima ediţie a TOP 300 Capital îl plasează pe Iulian Dascălu pe locul 15 între cei mai bogaţi români, cu o avere estimată la 400-430 mil. euro. Cu siguranţă că lansarea ansamblului Palas îi va creşte substanţial valoarea portofoliului.

Componenta de retail a complexului multifuncţional, Palas Mall, respectiv Palas Shopping Street, au fost inaugurate cu un grad de ocupare de 97%. O altă premieră pentru România este parcarea subterană, cea mai mare din ţară, cu o capacitate de peste 2.500 de locuri, dotată cu un sistem inteligent de ghidare, care îi ajută pe şoferi să găsească locurile libere şi rezolvă una dintre problemele spinoase ale oraşului.

„De astăzi, Palas devine un reper nu doar pentru Iaşi, ci pentru întreaga Românie. Palas este mai mult decât un mall, este un centru de afaceri de anvergură şi contextul ideal pentru un stil de viaţă european. Sper ca această mare investiţie să facă din Iaşi un oraş atractiv şi pentru alţi oameni de afaceri, care să vină să îşi dezvolte aici propriile proiecte. Suntem încrezători că ansamblul îi va atrage deopotrivă pe locuitorii din zona de nord-est a ţării, precum şi pe cei din afara graniţelor. Pe termen lung, ansamblul Palas reprezintă o investiţie care va contribui semnificativ la dezvoltarea durabilă a regiunii”, a declarat Iulian Dascălu, preşedintele Iulius Group.

Pentru dezvoltarea celor patru centre comerciale din reţeaua Iulius Mall, plus proiectul Palas Iaşi, investitorul s-a împrumutat cu 505 milioane euro la bănci precum Eurohypo, Marfin Bank, Unicredit Ţiriac Bank, Emporiki Bank şi Banca Italo-Romena. Toate liniile de credit au fost deschise înainte de criza financiară şi termenii contractuali nu mai fost schimbaţi pe parcurs.
Dascălu se aşteaptă la afaceri de 8 mil. euro din zona centrului comercial Palas şi 2 mil. euro din spaţiile de birouri, pentru primul an de funcţionare. Chiar dacă veniturile vor fi mai mari şi expunerea bancară va creşte. În plus, 25% din profitul net al Palas Iaşi urmează a fi turnat în vistieria administraţiei locale, ca parte a contractului de concesiune a terenului de 12 hectare pe care se construieşte proiectul. Banii datoraţi primăriei vor fi viraţi însă abia după ce se vor mai subţia liniile de finanţare deschise.
Dascălu a reuşit să îşi mai reducă expunerea pe Palas Iaşi prin vânzarea celor două hoteluri de patru stele care fac parte din proiect. Unitatea turistică de 160 de camere a fost vândută unei companii cipriote, iar cea de 85 de camere unui dezvoltator român. Omul de afaceri spune că, la finalizarea hotelului mai mic, este posibil ca holdingul pe care îl conduce să răscumpere o parte din aceast proiect. Cele două unităţi de cazare ar trebui finalizate în luna septembrie a acestui an. Antreprenorul ieşean a tăiat drastic şi din componenta rezidenţială a ansamblului urbanistic. Iniţial, proiectul avea prevăzute 800 de apartamente, iar acum mai există un singur bloc cu 70 de unităţi.

De astăzi ieşeanii se pot bucura în premieră de branduri precum Village Cinemas, Oodji şi Garel Paris, aflate pentru prima oară în România, dar şi de noutăţi pentru nord-estul ţării ca H&M, Massimo Dutti, New Look, Tommy Hilfiger, Camaieu, LC Waikiki, Douglas, Humanic, Subway sau Gregory’s.

Acestoa li se adaugă retaileri precum Auchan, Zara, Bershka, Stradivarius, Pull&Bear, Oysho, Hervis Sports, C&A, Sephora, Stefanel, Ecco, Motivi, L’Occitane, Intersport, Levi’s, Colin’s, KFC Drive Thru sau Librarium.

Palas Iaşi în cifre

  • Investiţie totală de 265 milioane de euro
  • Cea mai mare parcare subterană din România, cu 2.500 de locuri, în care s-au investit 73 mil. euro
  • Total suprafaţă construită: 270.000 mp
  • Trei clădiri de birouri de clasa A+ cu o suprafaţă de 20.000 mp închiriabili
  • Palas Mall va avea o suprafaţă închiriabilă de 54.200 mp, împărţită la 170 de magazine
  • Palas Shopping Street  – 6.300 mp închiriabili, 25 de magazine
  • Parcul Palas, o investiţie de circa 2,5 mil. euro

<iframe width="640" height="480" src="https://www.youtube.com/embed/GN2hsr4RDSI" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>