Compania Gazprom Neft, deţinută de grupul rus Gazprom, este interesată să se implice în proiectul conductei de petrol Craiova-Pancevo, care ar putea fi o parte a oleoductului PEOP, a declarat vineri, la Rovinari, ministrul Economiei, Adriean Videanu.

El a adăugat că un sector care poate fi dezvoltat în România este transportul de ţiţei din zona Mării Caspice spre pieţele europene.

Videanu a afirmat în luna mai că România va relua discuţiile privind dezvoltarea oledoctului PEOP, în care ar putea fi atrase Kazahstan şi Azerbaijan.

Croaţia, România, Serbia, Slovenia şi Italia au semnat în 2007 un acord pentru construcţia PEOP, o conductă cu o lungime de 1.400 kilometri, care să transporte petrol din bazinul caspic către Constanţa şi portul italian Trieste. Costul PEOP este estimat la 2-3,5 miliarde de dolari.

Oficiali ai Ministerului Economiei au afirmat, în luna mai, că România şi Serbia analizeză posibilitatea construcţiei unui oleoduct de la Constanţa la Pancevo, care ar urma să fie parte a PEOP, iar nu un proiect alternativ.

Acţionarii firmei de dezvoltare a PEOP sunt companiile Conpet Ploieşti (COTE), Oil Terminal şi Transnafta (Serbia).

SURSA: Mediafax