Luni, Curtea Supremă a dat o decizie de achitare totală a lui Gabriel Oprea, fost vicepremier și ministru de Interne. Acest verdict se referă la un dosar în care Oprea a fost acuzat de DNA  de abuz în serviciu.

Acuzațiile erau legate de achiziționarea unui autoturism de lux Audi A8, folosit exclusiv de fostul demnitar, folosind în mod clandestin fonduri din bugetul de funcționare al Direcției de Informații și Protecție Internă (DIPI).

Ceilalți inculpați în dosar au fost achitați și ei

În plus, instanța i-a achitat pe ceilalți inculpați implicați în acest caz. Gheorghe Nicolae, fostul șef al DIPI, Gabriel-Nicolae Pavel, comisar-șef de poliție care a fost șef al Serviciului Juridic al DIPI în perioada în care ar fi comis fapta, Nelu Zărnică, fost subsecretar de stat, și Marian-Dănuț Iacob, comisar-șef de poliție care a condus o unitate administrativă la momentul comiterii infracțiunii, au fost achitați.

Ce spunea DNA?

Potrivit celor constatate de DNA, la data de 13 iulie 2015, Gabriel Oprea, împreună cu Gheorghe Nicolae, la acea dată șef al DIPI, și Gabriel-Nicolae Pavel, șeful Serviciului Juridic al DIPI, au orchestrat alocarea sumei de 410.000 de lei la bugetul de funcționare al DIPI. Ulterior, aceștia au autorizat achiziționarea unui vehicul Audi A8, aparent în scopul asigurării securității oficialilor de rang înalt.

„Acest lucru s-a realizat cu încălcarea prevederilor legale care limitează achiziţionarea autovehiculelor din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne strict la situaţii legate de folosirea lor în activităţi de urmărire penală a infracţiunilor de corupţie. Ca urmare a încălcării atribuţiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei, iar DIPI a beneficiat de dotarea cu bunurile respective, în valoare de 91.295,73 euro, folosul fiind necuvenit în raport cu destinaţia legală a fondurilor operative”, susţin procurorii.

Destinația resurselor materiale a fost schimbată

Procurorii susțin că Gheorghe Nicolae a deturnat resursele materiale destinate autoturismului Audi A8, achiziționat din fonduri operative în mod conspirat, pentru uzul personal și exclusiv al lui Gabriel Oprea, în perioada august – octombrie 2015.

În plus, în perioada 2014 – 2015, Nicolae a aprobat mai multe rapoarte prin care a redirecționat peste 238.000 de lei alocați pentru fonduri operative pentru acoperirea unor cheltuieli de protocol sau achiziționarea de echipamente pentru instituție, deși nu aveau legătură cu activități, acțiuni sau misiuni informativ-operative.

„În aceeaşi manieră au procedat şi inculpaţii Zărnică şi Iacob, în calitate de ordonatori de credite în DIPI, care au întocmit rapoarte prin care a fost schimbată destinaţia sumei de 9.398 lei, respectiv 4.955,51 lei”, au mai constatat anchetatorii.

Ce spune minuta instanței?

”Extrasul deciziei penale nr. 44/15.05.2023: Admite apelurile formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie şi de partea civilă Ministerul Finanţelor Publice împotriva sentinţei nr. 601 din data de 18 noiembrie 2021, pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia penală, în dosarul nr. 1926/1/2016, privind pe intimaţii inculpaţi Oprea Gabriel, Nicolae Gheorghe, Pavel Gabriel Nicolae, Zărnică Nelu şi Iacob Marian Dănuţ şi pe intimatele părţi responsabile civilmente Ministerul Afacerilor Interne şi Direcţia Generală de Protecţie Internă (fostă D.I.P.I.). Desfiinţează, în parte, hotărârea atacată, numai în ceea ce priveşte latura civilă, şi, în rejudecare: Potrivit art. 25 alin. (5) din Codul de procedură penală raportat la art. 16 alin. (1) lit.b) teza I din Codul de procedură penală, lasă nesoluţionată acţiunea civilă formulată de partea civilă Ministerul Finanţelor Publice. Menţine restul dispoziţiilor din sentinţa apelată care nu sunt contrare prezentei decizii. În baza art. 275 alin. (3) din Codul de procedură penală, cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea apelurilor rămân în sarcina statului. În baza art. 275 alin. (6) din Codul de procedură penală, onorariile apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru intimaţii inculpaţi Oprea Gabriel, Nicolae Gheorghe, Pavel Gabriel Nicolae, Zărnică Nelu şi Iacob Marian Dănuţ, până la prezentarea apărătorilor aleşi, în sumă de câte 340 lei, rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată astăzi, 15 mai 2023, prin punerea la dispoziţia procurorului şi a părţilor, prin mijlocirea grefei Secţiei penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”.